Ook 2 belminuten stilte tijdens dodenherdenking 4 mei

Zet tijdens Dodenherdenking op 4 mei ook de mobiel even uit voor absolute stilte rond 20.00 uur. Dat willen de initiatiefnemers van de actie 2belminutenstilte.nl dit jaar bereiken. De drie grootste telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile, zijn samen met Comité 4 en 5 mei dit initiatief gestart. Op 4 mei gaat vanaf 19.59 uur de smartphone dus even helemaal uit. De vierde mobiele provider, Tele2 maakt zelf deels gebruik van zendmasten van T-Mobile en doet daarom niet zelf maar wel indirect mee.

De telefoon echt helemaal uit dus. Ook niet op ‘vliegtuigstand’ ‘niet storten’ of ‘offline’. Want als hij niet helemaal uit is, kun je er toch nog selfies mee maken of een spelletje spelen. Volgens het Comité 4 en 5 mei speelt de telefoon een dominante rol in ons leven en is het een mooie symbolische daad om hem tijdens de herdenking eens helemaal uit te zetten.

De drie providers gaan de komende dagen intensief campagne voeren om te zorgen dat zoveel mogelijk mobieltjes net voor de herdenking uit gaan. Op de website staat: “Media zwijgen, het OV staat stil, zelfs vliegtuigen mogen niet landen. Tijdens Dodenherdenking staat Nederland stil. Laten we ook gezamenlijk onze smartphones uitzetten om 19:59.”

De netwerken blijven uiteraard in bedrijf tijdens deze vrijwillige actie, maar als het goed is zullen ze een een grote dip registreren in in het reguliere verbruik.

Schrijver Sidney Vollmer en kunstenaar Fabian Sapthu zijn kartrekkers van het initiatief. Beiden stellen dat de telefoon uitzetten een veel krachtiger gebaar dan het toestel enkel op stil zetten.

Driekwart van de Nederlanders voelt zich tijdens de dodenherdenking en Bevrijdingsdag sterk met elkaar verbonden, zo blijkt uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2016 dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei onlangs presenteerde.  73% van de mensen heeft op 5 mei een gevoel van solidariteit met mensen die momenteel weinig of geen vrijheid kennen. Ze staan dan ook stil bij dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Gerelateerde berichten...