Outlook 2019: Europese digitale infrastructuur gaat de komende 5 jaar verdubbelen

AI oog

De Europese digitale infrastructuur is op koers om binnen nu en 5 jaar op zijn minst te verdubbelen. Dat blijkt uit de nieuwste Outlook 2019 van Digital Gateway to Europe. De presentatie vond plaats tijdens de pan-Europese KickStart Europe-conferentie in Amsterdam.

De steeds verdere digitalisering en technische ontwikkelingen voeden deze scherpe groei. In het jaarlijkse rapport staan de ‘key growth indicators’ voor de Europese datacenter, cloud- en connectivity-sectoren. Ontwikkelingen die deze groei drijven, zijn onder anderen Artificial Intelligence (AI), Cloud en Internet of Things (IoT). Het aantal connected devices, de explosieve groei in IP-verkeer en de steeds maar groeiende hoeveelheid data versterken de vraag naar edge computing, grotere datacenterhubs en hyperscalers.

 

Groei

Om de behoefte aan de digitale infrastructuur waaronder datacenters te kunnen ondersteunen, zijn er tal van uitdagingen. Stijn Grove, directeur van Digital Gateway to Europe:  “Naast de druk op technische vereisten als steeds lagere latencies, distributed computing (Edge) en strengere security zijn er ook grote uitdagingen in bijvoorbeeld wetgeving, privacy, onderwijs en personeel, duurzaamheid en energie. De groei van de industrie heeft gevolgen voor het elektriciteitsnet. Er is de komende jaren een enorme behoefte aan technisch personeel. Zij moeten die applicaties, datacenters en netwerken kunnen ontwerpen, bouwen en draaien.”

ICT-onderzoeksbureau Pb7, een van de mede-samenstellers van het rapport, stelt dat datacenters zelf binnen 3 tot 5 jaar waarschijnlijk zullen verdubbelen. “Denk aan dubbele energielasten en verdubbeling van vloeroppervlak. En ook een noodzaak voor twee keer zoveel medewerkers.”

Vastgoedadviesbureau CBRE noemt in het rapport de outlook voor Europese datacenters dit jaar ‘enorm sterk’. Alleen al datacenters in de FLAP-regio (Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs) lijken dit jaar af te stevenen op een capaciteit van ruim 1500 MW opgesteld vermogen.

 

Brexit

Het rapport gaat ook in op business trends in de gehele digitale infrastructuursector. Zo bespreekt het rapport de impact van cyberwars. Verder wordt de strategie in tijden van digitale transformatie besproken. Verder komt ook de invloed van geopolitieke ontwikkelingen zoals Brexit en handelsoorlogen op de markt aan de orde.

De onzekerheid die Brexit geeft heeft tal van effecten. Ze helpen aan de ene kant de investeringen in digitale infrastructuur in Nederland zelf. Tegelijkertijd versterkt het ook de druk die de digitale groei met zich meebrengt. Vooral Britse toeleveranciers in de bouw van datacenters zullen de komende jaren minder werk in Europa kunnen verwachten.

 

Rapport beschikbaar

Alle bezoekers van de KickStart Europe Conference hebben het Outlook 2019 rapport ontvangen. Het rapport, met key insights in de datacenter- en digitale infrastructuur-industrie, is nu ook online voor iedereen beschikbaar.

 

Gerelateerde berichten...

X