Pessarium specifiek gemaakt met 3D printen

3d printen

Een op de vier vrouwen heeft last van vaginale verzakking. Dit ontstaat doordat de bekkenbodemspieren uitrekken. Of beschadigd raken. Dit gebeurt vaak na een zwangerschap en een (vaginale) bevalling. Bij het ouder worden leidt een verzakking vaak tot klachten. Denk daarbij aan pijn en incontinentie. Opereren vermijdt met het liefst wegens complicatierisico’s, het gebruik van een pessarium is een goed alternatief. Een pessarium is een ring of kapje die in de vagina wordt gebracht en ervoor zorgt dat blaas en baarmoeder weer op hun normale plaats komen te liggen. Klachten kunnen zo verminderen of verdwijnen.

Goede maat van belang

Voorwaarde is dat het pessarium de goede maat heeft en op de juiste plaats zit en dat is dan ook gelijk de uitdaging: het aanmeten van een geschikt pessarium is trial-en-error en niet prettig. Bovendien kan na het plaatsen van een pessarium irritatie aan de vaginawand ontstaan. Elke 3-6 maanden moet het pessarium worden schoongemaakt, waarvoor met name oudere patiënten teruggaan naar de huisarts of gynaecologe.

Mogelijkheden van 3D printen

Om de zelfredzaamheid van deze vrouwen te verhogen is een pessarium dat 1) men zelf makkelijk in- en uit kan doen en goed schoon te maken is en 2) eenvoudig op de juiste maat te verkrijgen en aan te meten is, dan ook zeer wenselijk. Er zijn mogelijkheden met 3D scannen en 3D printen.

Ervaring opdoen met 3D printen

In dit project wordt door Saxion lectoraten Industrial Design en Technology, Health & Care, FabLab Enschede, Gynaecologen Coöperatie Oost Nederland (Gycon) en ziekenhuis ZGT een verbeterd pessarium ontwikkeld. Lectoraat Industrial Design en FabLab Enschede brengen kennis op het gebied van gebruiksonderzoek en 3D printen/scannen. Lectoraat Technology, Health & Care brengt kennis over adoptie van nieuwe technologieën in de zorg. Gycon levert medische kennis en samenwerking met cliënten Voor ZGT is dit een manier om ervaring op te doen met 3D printen in samenwerking met ziekenhuis MST 3D-printlab.

Gerelateerde berichten...

X