3min Zorg

Orthopedische schoenmakerij gebruikt 3D-geprinte leesten uit eigen lab

Orthopedische schoenmakerij gebruikt 3D-geprinte leesten uit eigen lab

De orthopedische schoenmakerij van ’s Heeren Loo gebruikt tegenwoordig 3D-geprinte leesten uit het eigen Living Lab. Dat gebeurt op het woonzorgpark in Ermelo.

Na een testperiode kwamen de eerste leesten beschikbaar voor cliënten in Zuid-Holland en Groningen. Binnenkort komen er 104 paar van dit soort leesten per jaar beschikbaar, ook voor cliënten buiten ’s Heeren Loo.

Samen met cliënten

Het Living Lab is een dagbestedingslocatie voor technologie en innovatie in de zorg op het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Ermelo. Het zoekt en test samen met cliënten innovatieve oplossingen voor vraagstukken van cliënten en begeleiders. Sinds een jaar vindt hier onderzoek plaats maar de mogelijkheden van 3D-printen.

In coronatijd kwamen de eerste nieuwe producten uit de printer. Dit waren neusclips om een mondkapje te dragen zonder dat een bril beslaat, of strips om een mondkapje achter het hoofd vast te maken in plaats van in het oor te laten ‘snijden’.

Het wekte ook de interesse van de orthopedisch schoenmakerij van de instelling. Wat namelijk bij uitstek kan met 3D-printen, is maatwerk leveren. Voor al die unieke schoenen voor cliënten en particulieren voor wie lopen en bewegen moeilijk gaat, of soms zelfs pijnlijk is.

Sneller en goedkoper

De leest waaromheen de uiteindelijke schoen komt, moet tegen een stootje kunnen. Leesten worden dus geschuurd voor de meest optimale pasvorm en onder druk bewerkt, bijvoorbeeld door nieten en spijkeren.  Na verschillende testen leverde een massieve buitenkant met een raat, beide van de (herbruikbare) kunststof PET-G, uiteindelijk een sterke leest waarbij niet te veel materiaal en tijd nodig is voor de productie.

Het snellere en voordeliger productieproces draagt ook een steentje bij om als organisatie duurzaam gezond te blijven. Waar de productietijd voor het frezen van leesten normaal kan oplopen tot 5 of 8 werkdagen, is een leest via het Living Lab binnen 2 werkdagen klaar. En waar de kosten van gefreesde leesten variëren van zo’n 110 tot 130 euro per paar, komen de 3D-geprinte leesten van het Living Lab op 70 tot 85 euro per paar. Redenen genoeg voor het samenwerkingsverband tussen het Living Lab en de orthopedisch schoenmakerij.

Verder onderzoek

Zowel de schoenmakerij als het Living Lab wil de samenwerking graag verder uitbreiden. Mogelijk kunnen ook aanvullende producten zoals steunzolen of andere delen van een orthopedische schoen geprint worden. Daarbij is het de wens om in het Living Lab de cliënten zelfstandiger het printwerk te laten uitvoeren, als ontwikkeling in hun dagbesteding.

Wellicht kunnen op de langere termijn ook dingen uit de 3D-printer rollen voor andere behandelaren, zoals ergotherapie. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste bekers of bestek, of de reparatie van rolstoelonderdelen.

Lees ook:
  • Digitaal werken is (bijna) het nieuwe normaal bij De Zorgcirkel
  • Standaardisatie van werkplekken ziekenhuizen – Met de nieuwe CAMCUBE