Plasterk: gemeenten hoeven ICT-projecten niet langs BIT te sturen

Gemeentelijke ICT-projecten hoeven volgens demissionair Plasterk van Binnenlandse Zaken niet eerst getoetst te worden door bureau ICT-toetsing (BIT). Dat stelt hij in zijn antwoorden op Kamervragen van Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP.

De ingediende vragen van het Kamerlid gingen over de gemeente Groningen die de gemeentelijke ICT wil gaan uitbesteden. Het 66 miljoen euro kostende project zou in principe in aanmerking moeten komen voor toetsing. Van Raak zegt in het Dagblad van het Noorden de antwoorden van Plasterk  ‘behoorlijk waardeloos’ te vinden.

 

Bevoegdheid

Volgens van Raak moeten alle projecten boven de 5 miljoen euro, ook die van gemeenten, door BIT getoetst worden. Het Kamerlid gaat dan ook voor de tweede keer vragen stellen.
Deze donderdag gaat hij met de demissionair minister in gesprek hierover tijdens een procedurevergadering in de Kamer.

Plasterk stelt in zijn antwoorden dat het Bureau ICT-Toetsing (BIT) niet is bedoeld voor gemeentelijke projecten. Het bureau heeft op dit gebied dus geen bevoegdheid. De minister ziet ook geen aanleiding om deze regels te veranderen, zo stelt hij in zijn antwoord op de vragen van van Raak.

 

BIG en AP

Daarmee verwijst de minister naar het Instellingsbesluit tijdelijk Bureau ICT-toetsing. Daarin staat dat het bureau tot taak heeft om advies uit te brengen over eventuele risico’s en slagingskansen van ict-projecten bij ministeries en publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen. Gemeenten horen daar volgens de bewindsman niet bij.

Plasterk stelt dat gemeenten zich al hebben gecommitteerd aan de zogeheten Baseline Informatiebeveiliging voor Gemeenten (BIG). Verder ziet de Autoriteit Persoonsgegevens voldoende toe op de naleving van de privacyregels.

Het Bureau ICT-toetsing werd in 2015 ingesteld na een aantal dramatisch verlopen ICT-aanbestedingen bij de landelijke overheid. Een parlementair onderzoek onder leiding van het inmiddels vertrokken VVD-Kamerlid Ton Elias, bracht de praktijken aan het licht. Sindsdien moet elk overheidsproject boven de 5 miljoen euro door BIT vooraf worden getoetst.

Gerelateerde berichten...

X