Met de lancering van de Pixel 9 Pro Fold heeft Google de nieuwe kroost aan premium smartphones gecompleteerd. Het vouwbare familielid is vanzelfsprekend opvallend en wijkt sterk af van de eerdere Pixel Fold. Het eindresultaat? Een trendvolger die bijna altijd goed uit de voeten komt, maar een doorbraak voor foldables achterwege laat.
De Pixel 9 Pro Fold is het duurste toestel dat Google te bieden heeft. De officiële prijslijst plaatst de 256GB-variant op 1.899 euro; voor een extra 100 euro is 512GB aan opslag te bemachtigen. Toch zien we nu al dat de werkelijke prijzen, zeker binnen een abonnement, aanzienlijk voordeliger zijn. Hoe dan ook is het een nadrukkelijk premium model. De afwerking is verfijnd, de materiaalkeuze ook. De schermen kennen een dikkere omranding dan de Pixel 9 Pro, maar met name de reusachtige 8-inch interne display biedt luxueus veel ruimte. Het is een groot verschil met de eerste Pixel Fold en brengt het toestel in lijn met de ontwerptaal van de Pixel 9-serie. Ook de chip, de Tensor G4, keert terug uit de andere nieuwe Google-telefoons.
De oorspronkelijke Pixel Fold kwam niet uit in Nederland. Op afstand konden we ontwaren dat het een eigenzinnig apparaat was. Zelfs in de foldable-wereld vol eigenaardigheden koos geen enkele andere telefoonmaker voor hetzelfde “paspoort”-ontwerp. De achterhaald ogende dikke schermomranding, doffe display en duidelijk zichtbare vouw waren echter tekenen dat Google wellicht met enige haast een eigen Fold had geïntroduceerd. Daarbovenop draaide het toestel op de Tensor G2 System-on-a-Chip, een processor die bijkluste als handverwarming. Vijf maanden later zou het worden vervangen door de Tensor G3 in de Pixel 8-serie.
Trendvolger
Los van de positionering in het Pixel-domein komt de Pro 9 Fold vooral over als een trendvolger. Weg is de unieke aspectratio van de Pixel Fold. In plaats daarvan kiest Google voor dezelfde aanpak als OnePlus. Dat wil zeggen: ingeklapt is het toestel een iets dikkere “normale” telefoon met de bekende verhoudingen, in uitgevouwen vorm is het flinterdun en voelt het aan als twee smartphones naast elkaar. Op menig ander platform zijn er al vergelijkingen gemaakt met de Microsoft Surface Duo of de Dual Screen-module van LG.
De uitvoering is echter een stuk volwassener dan deze experimentele smartphones van weleer. Het 8-inch display is een gigantische ruimte om binnen te werken. Het is fel en scherp, net als het voorste scherm. Ondanks het feit dat een extra antireflectieve coating gewenst was, is het goed denkbaar dat dit niet samen met een vouwbare display mogelijk is. Dan is de piek van 2.700 nits al erg prettig en genoeg om ook midden op een zonnige dag iets op het scherm te kunnen uitvoeren.
Veelal zijn acties op de Pixel 9 Pro Fold compromisloos. Het bekijken van een volledige maand binnen Google Calendar is bijvoorbeeld prima mogelijk. Ook integreren apps als Gmail en Google Photos gemakkelijk met het extra terrein van het binnenste scherm.
De vouw is wel bij weinig licht redelijk zichtbaar en altijd voelbaar. Google’s intentie lijkt te zijn om vooral te excelleren bij het draaien van twee apps tegelijk. Chrome aan de ene kant en Maps aan de andere is bijvoorbeeld een nuttige combinatie, waarbij de styling van beide apps stijlvol afrondt. Blijf binnen de goed functionerende applicaties (vaak van Google zelf) en de suggestie wordt gewekt dat foldables eindelijk volwassen zijn. Helaas is dat niet zo.
Gemini
We hebben in onze hands-on van de andere Pixel-modellen al even aandacht geschonken aan Gemini, de reeks AI-features in Google’s telefoonreeks. Ondanks het feit dat we uitgebreid aan de slag zijn gegaan met de functionaliteit, valt er bijzonder weinig over te melden. Nog steeds is Gemini Live een vriendelijke doch niet al te nuttige AI-gesprekspartner. Zaken als Add Me in foto’s, Circle to Search en AI-gedreven weersvoorspellingen zijn extra instrumenten in het al uitgebreide Pixel-arsenaal. Toch verdienen ze niet dezelfde aandacht als de gewoonlijke relevante zaken (batterijduur, schermkwaliteit, afwerking). De vloot AI-mogelijkheden zijn imposant als je bedenkt dat het (bijna) allemaal lokaal draait, maar verder kunnen we niet stellen dat het wel of niet kopen van de Pixel-reeks staat of valt met Gemini.
Vechten met zichzelf
Over Maps en andere Google-apps gesproken: diens developer-teams lijken nog niet helemaal de tijd of moeite te hebben geïnvesteerd in een volwaardige foldable-integratie. Maps positioneert zich altijd óf links (voor bijvoorbeeld de eerstvolgende navigatie-instructie) óf rechts (de GPS-locatie), haast alsof de app niet begrijpt dat het op een foldable aanwezig is. We kunnen ook stellen dat YouTube vaak geen idee heeft wat het aanmoet met de Pixel 9 Pro Fold. Het verzint telkens weer andere formaten om video’s af te spelen als je wisselt tussen het binnenste en buitenste scherm. Dit zou iets zijn dat we wegwuiven als een pre-release bug, maar dit is precies dezelfde kommer en kwel waar Samsung’s Galaxy Z Fold-lijn mee kampt bij bepaalde apps.
Een groot pluspunt aan foldables is dat ze met gemak ruimte bieden voor twee apps tegelijk. Combinaties van een browser met navigatie of notities ernaast of een media-app samen met een kalender of game zijn allemaal vrij voor de hand liggend. Ook op de Pixel 9 Pro Fold werkt dit naar behoren, op een grotendeels vergelijkbare manier als bij een Galaxy Z Fold. Laatstgenoemde maakt het echter wat makkelijker om een tweede app te openen nadat de eerste al draait. Op de Pixel vergeet de oorspronkelijke app soms waar je gebleven bent, terwijl dit voor Z Fold-gebruikers niet een probleem is.
Het maximum aantal apps tegelijk is twee; op de Z Fold is dit drie. Het is een niche scenario waarin er drie apps op één scherm gewenst zijn, maar het gaat hier al om een niche telefoon met unieke features. Bij het verplaatsen van de grens tussen apps blijft alles op de Z Fold overigens zichtbaar, terwijl dit op de Pixel 9 Pro Fold afgeschermd wordt. Het resultaat is dat rare scaling onzichtbaar plaatsvindt, waar je bij Samsung dit heel duidelijk ziet. Dat kan helpen met een gevoel van continuïteit, maar is niet echt een groot minpunt voor Google.
Wispelturig
Zoals eerder gezegd is de Pixel 9 Pro Fold dun. Als we de significante camera-berg even negeren (daar komen we later op terug), is de telefoon in uitgevouwen vorm 5,1 mm. Het oogt nog slanker dan dat door een helling van display naar aluminium zijkant. De USB-C-poort heeft nog maar net genoeg parkeerruimte.
Wonderbaarlijk genoeg heeft Google ruimte gevonden voor een 4.650 mAh-batterij. De accuduur is hierdoor fors genoeg om een zeer actieve dag te overleven. Heftig appgebruik kan helaas wel leiden tot imposante warmte. Ingeklapt is dit probleem erger, iets dat ook logisch is, aangezien de Pixel 9 Pro Fold in uitgevouwen vorm veel meer oppervlakte kent om de hitte af te wenden. Het is het logische gevolg van een harde keuze die smartphonebouwers moeten maken. Elk bedrijf mag namelijk maximaal twee zaken kiezen uit deze drie opties: een goede accuduur, een slank chassis en sterke hittemanagement. Google kiest voor 1 en 2.
In interviews heeft Google elders uitgelegd dat de accuduur een prioriteit had. Dit ging ten koste van de ruimte voor het drietal camera’s, die niet zoals op andere Pixels naast elkaar kunnen plaatsnemen. In plaats daarvan is er hier sprake van een aanzienlijk camera-eiland. Op die locatie zijn de compromissen omwille van een dunne Pixel-foldable het duidelijkst te zien.
Camera’s
Op dit Apple-achtige camera-eiland bevinden zich drie sensoren en een flits. De primaire sensor biedt 48 Megapixels en stabilisatie. De groothoeklens bevat 10,5 MP, terwijl de 5x telelens 10,8 MP kent. Op elk front levert het iets in ten opzichte van de (goedkopere, maar niet vouwbare) Pixel 9 Pro en Pro XL. Dat is een bewuste keuze geweest. Die keuze is ook simpelweg zichtbaar: elke lens is kleiner dan op de Pro-lijn. Nog altijd zijn de specificaties imposanter dan wat Samsung klaarspeelt op de Galaxy Z Fold-lijn. Daar moeten gebruikers het doen met sensoren die eerder thuishoren op de veel goedkopere S24 dan de S24 Ultra.
We hebben de camerasystemen van de Pixel 9 Pro en de 9 Pro Fold met elkaar vergeleken. We zien dat de telelens zeker toegevoegde waarde heeft, waardoor we de Fold-camera’s preferen boven wat er op de standaard Pixel 9 zit. Toch kan het niet tippen aan de 9 Pro, dat in elk denkbaar scenario betere foto’s maakt. Ook heeft het de optie om 50 MP-foto’s aan te maken, tegenover de 12 MP die standaard ingesteld staat bij alle Pixel 9-modellen. Het is dus echt een compromis om voor de Fold te kiezen: extra inzetbaarheid, multitasking en een gigantisch scherm, maar niet alle specs van het conventionele topmodel.
Conclusie: wachten op Android 15?
In tegenstelling tot vele eerdere Pixel-releases valt de lancering van de Pixel 9-lijn niet samen met Android 15. Hierdoor voelt het alsof we deze telefoons nog met een korreltje zout moeten nemen. Wat als de multitasking-problemen immers een stuk vloeiender verlopen op het nieuwe OS, dat in oktober als eerste op de Pixels verschijnt? We kunnen daar niet van uitgaan. Momenteel zitten er nog wat haken en ogen aan de foldable-uitvoering van Android, zeker als het niet voorzien is van de ondersteuning die Samsung biedt.
De Pixel 9 Pro Fold is een logische keuze voor eenieder die een (forse) tablet en een telefoon in één verlangt. Daarbij moet men wel enige compromissen dulden, zoals apps die zich niet gedragen als volwaardige tablet-applicaties. De Pixel-software is de meest toegankelijke Android-variant, welhaast een gateway drug voor ex-iPhone-gebruikers. Dat betekent minder aanpasbaarheid dan op Samsung OneUI (er is geen GoodLock-equivalent voor Pixels), maar ook een vriendelijkere interface met minder onnodige extra apps die allemaal hetzelfde doen.
Kortom: het Pixel 9 Pro Fold-verhaal is nog niet helemaal voltooid. De belofte van langdurige ondersteuning (zeven jaar aan OS-updates) suggereert dat deze telefoon zich continu zal verbeteren. Die belofte zal nog moeten blijken, net als de bouwkwaliteit die goed oogt, maar de tand des tijds zal moeten doorstaan. Google is in ieder geval een trendvolger geworden na de ietwat experimentele Pixel Fold. De concurrentie was duidelijk een inspiratie; nu is het aan Google om te bewijzen dat het op het gebied van software-verfijning kan leiden. Als de AI-features dan ook significant verbeteren, is dat mooi meegenomen.
Lees ook: Gemini AI van Google werkt straks ook met DMs op WhatsApp en Messages