Wil je graag een grote monitor op je bureau zetten? Dan kun je gaan voor een serieus groot model zoals de HP E45c G5. Deze monitor heeft een schermdiagonaal van 44,5 inch. Vind je dat echter nog altijd niet groot genoeg, dan kun je ook eens kijken naar de Philips 49B2U6900CH, met een schermdiagonaal van 48,8 inch. Wij hebben een tijdje met beide modellen gewerkt en doen in dit artikel verslag van onze ervaringen.
Aan het begin van deze review willen we meteen duidelijk maken dat wij in de basis graag een grote Ultrawide-monitor op ons bureau hebben. Vanaf het moment dat de eerste modellen op de markt kwamen een jaar of tien geleden, gebruiken we dit soort monitoren al. We hebben ons werkproces er behoorlijk op afgestemd. Zo gebruiken we al heel lang de FancyZones-functionaliteit van PowerToys om een Ultrawide-scherm in drie vakken te verdelen in plaats van in twee, wat standaard mogelijk was in Windows. Inmiddels heeft Microsoft op dit vlak ook de nodige stappen gezet, maar dat was voorheen niet zo.
Tot nu toe werkten we echter op Ultrawide-modellen tot zo’n 34 inch. Super Ultrawide (of SuperWide) monitoren van het formaat van de HP E45c G5 en de Philips 49B2U6900CH hebben we weliswaar al eens besproken hier op Techzine, maar heeft deze redacteur nog niet eerder onder handen gehad. Is groter ook daadwerkelijk beter? En uiteraard ook, welke van de twee heeft onze voorkeur? Dat zijn enkele vragen waar we een antwoord op hebben geprobeerd te vinden. Zoals zal blijken zijn er behoorlijk wat overeenkomsten tussen de twee apparaten, maar ook enkele opvallende verschillen, buitenom het verschil in formaat.
HP E45c G5: hardware
De HP E45c G5 is zoals al aangegeven een monitor met een schermdiagonaal van 44,5 inch. Dat is 113 centimeter. Het paneel heeft een zogeheten DQHD-resolutie van 5120×1440 pixels. Daarmee heeft het een aspect ratio van 32:9, oftewel twee keer de van laptops bekende aspect ratio van 16:9 naast elkaar. De verversingssnelheid van het scherm is met 165 Hz uitstekend, ook in de hoogste resolutie van 5120×1440. De maximale helderheid is met 400 nits ook prima.
De HP E45c G5 is een curved (gebogen) scherm, vandaar de ‘c’ in de naam. Het paneel heeft een 1500R-kromming. Daarmee heeft het best een stevige curve. Niet zo gortig als de 1000R die je voornamelijk bij gaming monitoren ziet, maar wel duidelijk meer gebogen dan een 1800R-paneel (zoals de Philips 49B2U6900CH in dit artikel). Voor wie het wil weten: de cijfers in 1000R, 1500R, 1800R staan voor de radius (de helft van de diameter) van een cirkel die je met behulp van monitoren met een van deze curves zou maken als je ze in een cirkel zou zetten. Hoe krommer de monitor, des te kleiner de cirkel en dus ook des te kleiner de straal: 1000mm, 1500mm, 1800mm.
Als schermtechnologie treffen we in de HP E45c G5 een VA-paneel aan. Dat is een technologie die bekendstaat om het hoge contrast dat het levert vanwege de goede zwartwaardes. Op dat punt presteert het in de regel dan IPS-panelen. De HP E45c G5 heeft een contrastverhouding van 3000:1. Daar is niks mis mee. VA-panelen hebben wel minder goede kijkhoeken dan IPS-panelen en zijn over het algemeen wat minder uitbundig in de kleurweergave. Door de curve heb je bij deze monitor geen last van significante verschuivingen in de weergave door de kijkhoek waaronder je het paneel bekijkt. Als je er recht voor zit, zie je alleen richting de uiterste zijranden een klein beetje verminderde helderheid. Dat is het gevolg van de kijkhoek.
Verder heeft de HP E45c G5 een alleszins behoorlijk aantal aansluitingen. We zien vier keer USB-A, waarvan twee onderop het scherm. Dat laatste is handig, want daar kun je makkelijk bij als je snel even iets aan moet sluiten, of als je een apparaat op wilt laden. Verder zien we twee USB Type-C-aansluitingen, een keer DisplayPort (1.4) en een keer HDMI (2.1). Beide Type-C-aansluitingen kunnen gebruikt worden om een laptop aan te sluiten en van stroom te voorzien. Sluit je een enkele laptop aan, dan kan hij tot 100W leveren. Sluit je er twee aan, dan levert hij 65W per apparaat. De laatste aansluiting die erop zit is een gigabit RJ45-netwerkaansluiting. Al met al is de HP E45c G5 een vrij compleet uitgeruste monitor.
HP E45c G5: software
Naast pure hardwarekenmerken heeft de HP E45c G5 ook nog de nodige kenmerken die wat minder met de hardware van doen hebben. Het OSD is overzichtelijk ingericht en eenvoudig te bedienen met behulp van de ‘joystick’-bediening achterop de monitor. De mogelijkheden ervan spreken voor zich. Je kunt hier de gebruikelijke dingen rondom helderheid, contrast, kleurweergave en input zien en wijzigen. De Split Screen-functionaliteit trok echter wel meteen onze aandacht. De HP E45c G5 beschikt namelijk over Virtual Dual Display Mode. Hij kan daarnaast ook als output dienen voor twee pc’s tegelijkertijd.
Met Virtual Dual Display kun je vanaf een enkele pc, via een enkele kabel, twee gescheiden schermen op het grote scherm krijgen. Je invoerapparatuur werkt gewoon op beide schermen en ook je muis kun je gewoon van het ene scherm naar het andere bewegen. Precies zoals je dat zou doen als je twee losse monitoren aansluit. Een voordeel van Virtual Dual Display is dat je een betere scheiding tussen de linkerkant en de rechterkant van het scherm aan kunt brengen. Wil je een venster maximaliseren, dan maximaliseer je dat niet over het volledige scherm, maar alleen over het virtuele scherm waarin het venster staat. Zo kun je bijvoorbeeld snel aan de ene kant van je scherm een presentatie geven, terwijl de aantekeningen aan de andere kant staan.
Nadeel van Virtual Dual Display is wel dat de scheiding precies in het midden zit, precies daar waar je zit. Bij twee losse schermen kun je het ‘hoofdscherm’ recht voor je zetten en het andere scherm er onder een hoek tegenaan. Dat is met een scherm zoals de HP E45c G5 niet zo eenvoudig. Je kunt natuurlijk een stukje gaan verzitten, maar dan worden de kijkhoeken naar de andere kant wel een probleem. Zo enorm gebogen is het scherm ook weer niet namelijk.
Verder is het nog goed om op te merken dat Virtual Dual Display vooral is ontwikkeld met Windows-pc’s in het achterhoofd. Op Macs werkt het op sommige modellen wel en op andere niet. Dat is iets wat je vooraf goed moet controleren in ieder geval.
Met HP Device Bridge kun je twee pc’s tegelijkertijd op de monitor aansluiten. Die kunnen dan ook ieder op een helft weergegeven worden. Alle randapparatuur werkt precies zoals bij Virtual Dual Display op beide apparaten. Hou er hierbij dus wel rekening mee dat – mocht je ze beide via Type-C aansluiten – er per pc een maximaal vermogen van 65W beschikbaar is. Dit zal geen groot enorm probleem zijn, behalve dan wellicht voor zware workstations.
Tot slot is het nog goed om te vermelden dat er een omgevingslichtsensor in de monitor ingebouwd zit. Deze zorgt voor een dynamische helderheid van het display, afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Om de ogen sowieso niet te veel te belasten, heeft HP Eye Ease ingebouwd. Dat is een blauwlichtfilter. Let wel, je kunt dit niet uitschakelen, het is onderdeel van de hardware. Het is wel zo ontwikkeld dat het geen afbreuk doet aan de kwaliteit van het getoonde beeld. De omgevingslichtsensor kun je overigens wel uitschakelen, mocht je dat willen. Standaard staat hij echter aan.
Philips 49B2U6900CH: hardware
Dacht je dat de HP E45c G5 al groot was, dan doet de Philips 49B2U6900CH daar nog een schepje bovenop. Dit is namelijk een monitor met een schermdiagonaal van 48,8 inch. Het heeft eveneens een DQHD-resolutie van 5120×1440 pixels. Deze zijn alleen verspreid over een iets grotere oppervlakte. Daar merk je in de praktijk overigens niets van qua beeldscherpte. De verversingssnelheid ligt bij de Philips 49B2U6900CH wel iets lager dan bij de HP E45c G5: 75 Hz tegenover 165 Hz. Met name als je van een hogere verversingsfrequentie naar een lagere gaat, merk je dit verschil vrij goed. De maximale helderheid is met 450 nits goed.
De curve van het paneel is zoals hierboven al aangegeven iets minder sterk dan die van de HP E45c G5. In combinatie met het grotere formaat en het gebruikte VA-paneel (met volgens de specificaties eveneens een contrast van 3000:1) zorgt dit er bij de Philips 49B2U6900CH dat je richting de uiterste hoeken een van de minpunten van VA-technologie ten opzichte van bijvoorbeeld IPS toch wel een beetje ziet. Er is duidelijk sprake van een minder goede weergave doordat de kijkhoek te groot is.
Of dit opgelost was geweest als Philips ook voor 1500R had gekozen, is lastig te zeggen. Feit is wel dat we er dan onder een minder grote hoek op hadden gekeken. We durven dan ook wel te zeggen dat het effect in ieder geval minder groot was geweest.
Kijken we naar de aansluitingen van de Philips 49B2U6900CH, dan zijn er voldoende opties om een laptop of pc aan te sluiten. Twee keer HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 en twee keer USB-C. Het is mogelijk om tot 100W aan vermogen te leveren om het aangesloten apparaat ook op te kunnen laden. Verder zitten er nog de nodige USB-aansluitingen op: vier keer USB-A met een bandbreedte van 10Gbps en nog een keer USB-C (die 15W kan leveren om bijvoorbeeld een telefoon op te laden). De Philips 49B2U6900CH heeft dus iets meer aansluitingen dan de HP E45c G5, al zijn de twee HDMI-aansluitingen op de Philips minder modern dan de enkele van de HP. Dat heeft consequenties voor de verversingsfrequentie, die bij de Philips via HDMI een stuk beperkter is dan bij de HP. Opvallend is dat alle aansluitingen achterop zitten. Geen aansluitingen onderop of op een andere eenvoudig bereikbare plaats dus.
De Philips 49B2U6900CH is net zoals de HP E45c G5 een zogeheten docking monitor. Dat wil zeggen dat je een laptop niet meer op een separaat dock hoeft te zetten, maar dat de monitor in principe alles heeft wat je nodig hebt. Dat betekent voldoende aansluitingen, maar ook een RJ45-aansluiting. Dit is er eentje met een bandbreedte van maximaal 2,5Gbps. Op dit punt is de Philips 49B2U6900CH dus moderner dan de HP E45c. Die moet het met een gigabitaansluiting doen. Ook op de Philips treffen we een kvm-switch aan, waarmee je snel kunt wisselen tussen de input van twee verschillende systemen die je erop aansluit. Dit kun je eenvoudig via een aangesloten toetsenbord doen, door drie keer achter elkaar op Ctrl te drukken.
Qua hardware hebben we de twee meest bijzondere onderdelen van de Philips 49B2U6900CH tot het laatste bewaard. Allereerst is er de ingebouwde webcam. Die tover je tevoorschijn door erop te drukken bovenop de monitor. Hij heeft heeft een zogeheten Busy Light. Op het moment dat je de webcam gaat gebruiken, springt het lichtje op rood (en springt er ook een lichtje aan linksonder op de monitor). Zo kunnen collega’s eenvoudig zien of je in gesprek bent of niet. Het andere opvallende stukje hardware is een haak die je aan de zijkant uit kunt klappen. Daar kun je een headset aan hangen. Voor een monitor die is gericht op de zakelijke markt is dat best bijzonder, maar eigenlijk helemaal niet zo gek. Voorheen zagen we het vooral bij monitoren die gericht zijn op gaming.
Philips 49B2U6900CH: software
Op het gebied van de software is er niet enorm veel bijzonders te melden bij de Philips 49B2U6900CH, behalve dan de kvm-switch waar we het hierboven al over hebben gehad. Met het OSD-menu is verder niet zoveel mis, al moet je dat bedienen door middel van knopjes rechtsonder op de monitor. Dat werkt niet zo fijn als de ‘joystick’-bediening van de HP E45c G5, maar functioneert in het algemeen prima. Wel is het raadzaam om de monitor zelf goed vast te houden bij het bedienen van de knopjes. Die wiebelt anders nogal.
Opvallend is dat op het exemplaar dat wij hebben getest de sensor voor omgevingslicht, die ook op de Philips 49B2U6900CH zit, standaard uitgeschakeld staat. Dat is best bijzonder. Vaak staan kenmerken waarmee een fabrikant een product wil onderscheiden van andere producten standaard aan.
De meest in het oog springende optie in het OSD-menu is die waarmee je auto framing aan en uit kunt zetten. Dit heeft uiteraard te maken met de ingebouwde webcam. Die kan ervoor zorgen dat alle deelnemers aan een call goed in beeld komen. Philips moet hier nog wel wat meer tijd instoppen wat ons betreft. Allereerst omdat auto framing een deel van de bovenkant van ons hoofd eraf snijdt. We hebben van andere mensen gehoord dat dit niet alleen bij ons model het geval is. Dat lijkt dus een foutje te zijn in de software.
Daarnaast is het ook niet aan te raden om auto framing te gebruiken als je op een plek zit waar regelmatig mensen achterlangs lopen of achter je aan een bureau zitten. Dat levert over het algemeen een beeld op waar de persoon aan de andere kant zomaar een beetje zeeziek van zou kunnen worden. De webcam is dan continu aan het zoeken naar mensen om te framen.
De Philips 49B2U6900CH heeft evenals de HP E45c G5 bescherming tegen te veel blauw licht ingebouwd in de monitor. Philips noemt dat SoftBlue Technology. Dat moet er in combinatie met de inherente lage waardes voor blauw licht in het paneel voor zorgen dat er bijna 50 procent minder blauw licht richting de ogen van de gebruiker gestuurd wordt.
Philips 49B2U6900CH vs. HP E45c G5: ga je voor groter of grootst?
Na de nodige uren in de praktijk met zowel de Philips 49B2U6900CH als de HP E45c G5, gaan we nu de balans opmaken. Wat is de betere monitor van de twee? Ze hebben veel overeenkomsten, maar ook de nodige duidelijke verschillen.
Wat ons betreft is de HP E45c G5 de duidelijke winnaar. De hogere verversingssnelheid van het paneel en de sterkere curve zorgen voor een aanmerkelijk betere en rustigere weergave. Dat blijft toch het basiscriterium waarop we een monitor, waar je vooral heel veel uren naar moet kijken, op beoordelen. Daarnaast wint de HP E45c het op het gebied van gebruiksgemak ook van de Philips 49B2U6900CH. De eenvoudig bereikbare USB-aansluitingen onderop het scherm en de eenvoudigere bediening van het OSD-menu zorgen daarvoor. Tot slot kun je de HP E45c G5 al voor minder dan 1000 euro op de kop tikken als je een beetje goed zoekt. Voor de Philips 49B2U6900CH ga je al snel richting de 1200 euro.
De Philips 49B2U6900CH heeft met de ingebouwde webcam wel een mooie troef in handen overigens. Een goede ingebouwde webcam is namelijk zonder meer een groot pluspunt. Het speelt deze troef echter niet echt goed uit. Dat komt vooral door het feit dat de webcam niet helemaal goed werkt. Is dat wel het geval, dan maakt de Philips 49B2U6900CH in een klap een stuk van de achterstand op de HP E45c G5 goed. Om hem echt in te halen, zal Philips echter eerst een beter paneel in de 49B2U6900CH moeten schroeven.