5min Gadgets

Review: Kioxia Exceria Plus Portable SSD

NVME-snelheid over USB-C

Review: Kioxia Exceria Plus Portable SSD

Externe opslag is doorgaans trager dan interne. Maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn met Kioxia’s Exceria Plus Portable SSD, dat tot wel 1.050/1.000 MB/s read/write-snelheden haalt.

Die snelheid is te danken aan de SSD-technologie die Kioxia inzet. Feitelijk gaat het om een Kioxia Exceria Plus die normaliter in een pc zit, maar nu in plaats van een NVMe-connectie gebruikmaakt van USB-C. NVMe heeft veel voordelen voor interne opslag. Het draait namelijk op de PCIe-bus, waar de hoogste datasnelheid tussen pc-componenten wordt behaald. Ook een videokaart (GPU) maakt hier gebruik van. Plaats een prestatiegericht onderdeel echter buiten de computer en je bent afhankelijk van USB. Jaren geleden was dat een onoverkomelijk probleem geweest, maar nu niet meer.

USB 3.2 Gen 2

USB-C heeft grote sprongen gemaakt de afgelopen jaren. Allereerst is de adoptie enorm. Vrijwel elke moderne pc heeft één of meerdere connecties van deze soort. Toch zijn ze lang niet allemaal even kwalitatief sterk. USB 3.2 Gen2 staat maximaal 10 Gbps toe, maar 0,48 Gbps komt ook soms nog voor in een USB-C-poort. Dat is de snelheid van USB 2.0, dat in het jaar 2000 debuteerde. Pak de verkeerde kabel en je snelle Kioxia Exceria Plus SSD is opeens ook aan deze oude, trage snelheid gebonden. Dan is het resultaat hetzelfde als wat hieronder links te zien is. Aan de rechterkant de snelheid die je krijgt als je wél de juiste kabel en snelheid te pakken hebt.

Let wel: dit zijn de snelheden met een nagenoeg volle SSD. We wilden kijken wat het worst case-scenario was met 907 van de 931 beschikbare Gibibytes beschikbaar. En dat is alsnog razendsnel, zeker voor sequentiële snelheden. Elk getal dat hierboven genoemd staat, is na vijf tests op elke snelheid. De bovenste twee rijen (SEQ1M Q8T1 en SEQ1M Q1T1) zijn gericht op sequentieel lezen en schrijven, de onderste twee zijn willekeurige reads en writes, die altijd trager zijn.

Out-of-the-box liggen de snelheden veel dichterbij de geclaimde maximale snelheden. Wie immers een SSD opvult, maakt het steeds lastiger voor de SSD-controller aan boord om nog parkeerruimte voor data te vinden. Het opzoeken en herschikken van gegevens is een stuk eenvoudiger met meer beweegruimte.

Handzaam apparaat

Los van de prestaties is de Kioxia Exceria Portable SSD een fijn en handzaam apparaat. De vorm (een afgeronde rechthoek) en het formaat zijn geschikt voor transport in je binnenzak of in een klein vakje van een rugtas. Hoewel het niet een ‘ruggedized’ apparaat is, heeft Kioxia wel gezorgd voor het naleven van bepaalde standaarden. Zo is de schokabsorbering “MIL-STD-810H 516.8 procedure IV-compliant”. Wat wil dat zeggen? De SSD blijft functioneren nadat je ‘m 26 keer van 1,22 meter hoogte hebt laten vallen op een stalen ondergrond. Vermoedelijk lukt 27, 28 of nog een paar keer extra ook wel, maar de belofte is dus ten minste 26.

Daarnaast is dat enkel de rating voor de aluminium behuizing. Als die openbreekt, wil het niet per se zeggen dat de SSD gelijk kapot is. In tegenstelling tot een harde schijf is het openbreken van de interne materie niet direct het einde van het verhaal. Zonder mechanische onderdelen gaat het er enkel om dat de PCB en USB-aansluiting structureel integer en droog zijn gebleven.

Brede compatibiliteit

Met een universele aansluiting is universele compatibiliteit niet per se gegarandeerd. Toch heeft Kioxia dit wel geregeld. Elke moderne variant van Windows, macOS, iPadOS, Android en de besturingssystemen van spelcomputers (PS4/PS5/Xbox Series X/S) zijn ondersteund.

Standaard wordt de Kioxia Exceria Portable SSD geleverd met twee kabels: een USB-C-naar-USB-C en eentje die USB-C naar USB-A converteert. Zoals gezegd is de daadwerkelijke snelheid afhankelijk van deze kabel en de poort waarmee het verbindt. Let er dus goed op dat de poort daadwerkelijk USB 3.2 Gen 2 ondersteunt, en ook dat de instellingen kloppen. Zo moet de pc of een ander apparaat UASP-mode aan hebben staan. In Windows is dit te controleren via Apparaatbeheer. De opslagcontroller moet aangemerkt worden als een “Via USB aangesloten SCSI (UAS)-apparaat voor massaopslag”.

Conclusie: voor ieder wat wils

De Kioxia Exceria Plus SSD is een logische keuze voor eenieder die snelle opslag in verwisselbare vorm vereist. Grote bestanden worden op een externe HDD veel te traag overgebracht om direct inzetbaar te zijn, terwijl het verschil tussen de 1.050/1.000 MB/s van deze externe schijf een stuk bruikbaarder is.

Qua opslagopties valt er te kiezen tussen 500GB, 1TB en 2TB. Hoe meer opslag, hoe voordeliger, zoals vrijwel altijd geldt voor dergelijke storage-oplossingen. De laagste prijs voor de 500GB-variant bevindt zich doorgaans net boven de 80 euro, terwijl er voor de 1TB-variant doorgaans net boven de 100 euro moet worden betaald (maar soms duikt dit net ónder de 100). 2TB is wel wat prijziger: regelmatig is dit 219 euro, hoewel er voordeligere opties zijn vanuit België.

Lees ook: Samsung T7 Shield review: externe SSD voor back-ups onderweg