Rijksoverheid schrapt antivirussoftware Russisch Kaspersky Lab

kaspersky

Het kabinet wil als voorzorg geen antivirussoftware van het Russische Kaspersky Lab meer gebruiken. In een brief schrijft minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer dat het besluit in elk geval geldt voor de Rijksoverheid. Het advies is echter ook gericht aan bedrijven en organisaties met vitale diensten.

Angst voor misbruik is de grote drijfveer achter het besluit., zeker nadat zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk waarschuwden tegen de software. In de VS is inmiddels wel een incident bekend.  Zo bleek vertrouwelijke nformatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA bij Kaspersky te zijn beland.

 

Verplicht

Russische wetgeving verplicht bedrijven als Kaspersky samen te werken met de Russische overheid. Ook heeft Rusland een actief offensief cyberprogramma dat onder meer gericht is op Nederland en vitale Nederlandse belangen.

Omdat antivirussoftware diep in systemen zit kan misbruik dus een groot veiligheidsrisico vormen. Het kabinet vindt daardoor het t het risico op digitale spionage en sabotage bij de Rijksoverheid en de vitale sector te groot is. Tot nu toe zijn er overigens geen incidenten gemeld.

Verder geldt het besluit alleen voor de antivirussoftware en niet voor andere producten van het bedrijf.

 

Zwitsterland

Kaspersky zelf verwijst de  beschuldigingen van de hand. Volgens het bedrijf komen de verdachtmakingen nog uit de tijd dat het bedrijf voor het eerst buiten Rusland actief werd.

Inmiddels zegt het bedrijf wel haar hoofdkantoor te verplaatsen naar Zwitserland. In een persbericht zegt het bedrijf te hopen, en er zelfs op te rekenen dat daarmee het probleem is opgelost.

Het Kabinet zegt echter bij de beslissing te blijven, zo stelt de NOS. Minister Grapperhaus stelt dat het Kabinet het risico alsnog te groot acht. Hij refereert aan het incident van vorig jaar juni, waarbij in de Rotterdamse Haven een dochterbedrijf van containerbedrijf Maersk werd aangevallen met ransomware.

Volgens de minister blijft het een Russisch bedrijf en is het risico daardoor alsnog te groot.

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten...