RIVM waarschuwt voor nepmail over afspraak voor sneltest

vaccin prik coronavaccin

Het RIVM waarschuwt voor een nepmail over een afspraak maken voor een sneltest. Het bericht lijkt van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu,) te zijn maar dat is niet zo. Het is een nepbericht.

In de mail staat dat een aantal mensen in de buurt besmet is met het coronavirus. Om verdere verspreiding te voorkomen, kan de geadresseerde kosteloos een afspraak te maken voor een sneltest. Je moet dan op een link in de e-mail klikken. Daarna moet het slachtoffer de bankgegevens invoeren.

Het RIVM meldt in een bericht op hun site dat ze geen berichten over (mogelijke) besmettingen met het coronavirus bij iemand in de buurt versturen. Verder zullen ze nooit vragen om iemands bankgegevens.

Mensen die dit bericht ontvangen krijgen de dringende oproep om niet op de links in het bericht te klikken. Bel ook het telefoonnummer uit de mail niet en verwijder de e-mail direct. Mensen die het bericht hebben ontvangen, kunnen melding maken van fraude via www.fraudehelpdesk.nl.

Deze laatste waarschuwt ook dat er een valse mail van de GGD in omloop is over de boosterprik. Daarin staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken.

De GGD waarschuwt zelf ook voor deze vorm van fraude. De GGD vraagt nooit geld voor coronatesten of vaccinaties. Het zijn oplichters die uit hun naam vragen om te betalen. Maak dus absoluut geen geld over en meld dit bij zowel de Fraudehelpdesk als de GGD.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X