RoboCup als innovatieplatform in de zorg

robotvoetbal

De RoboCup als innovatieplatform in de zorg. Dat kan in de wereld van prof.dr.ir. Maarten Steinbuch van de TU/e. Volgens Steinbuch bestaan er nauwelijks grenzen, hooguit snijvlakken waarop innovatie zich versnelt. Hij onderzoekt dus hoe de RoboCup Voetbal bijdraagt aan slimmere zorgrobots. En wat zorgrobots kunnen leren van zelfrijdende auto’s of van high-tech operatierobots in de precisiechirurgie. Een kijkje in de keuken bij de TU/e.

Maarten Steinbuch is hoogleraar en sectieleider van de Control Systems Technology Group van de TU/e. Hij geeft leiding aan het High Tech Systems Center (HTSC) van de TU/e. In dit onderzoekscentrum komen mechanica, robotica, elektrotechniek, natuurkunde en informatica samen. Werktuigbouw, natuurkunde en wiskunde zijn voor Steinbuch en zijn studenten en promovendi geen gescheiden gebieden meer. Ze vormen één wereld. De kennis die ze opdoen in het ene toepassingsgebied, zetten ze in in het andere.

 

RoboCup

Hij noemt de RoboCup Voetbal als voorbeeld. Een wedstrijd waaraan 250 teams van over de hele wereld deelnemen. “De buitenwereld ziet dit vaak als een leuk spelletje. Voor ons is het een manier om kennis op te doen die we op andere terreinen toepassen. De voetbalrobots moeten met elkaar samenwerken in een ruimte die zowel vaste elementen kent en die steeds veranderen. Daarmee wijkt het speelveld niet zoveel af van de openbare weg, een ziekenhuis of een verpleeghuis. De robots moeten begrijpen wat ze zien en hoe ze daarmee om moeten gaan. De RoboCup als innovatieplatform in de zorg werkt dus wel degelijk.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van oktober.

Gerelateerde berichten...