Sensor Data Challenge 2019: gezondheidsproblemen te lijf met sensoren

mensen met radars aan het werk it governance

Bijna 30 kandidaten van diverse organisaties buigen zich eind deze maand over vier complexe vraagstukken rond gezondheid en arbeidsomstandigheden. Tijdens de tweede Sensor Data Challenge moeten de deelnemers met sensoren slimme oplossingen bedenken.

De organisatie is onder andere in handen van het CBS is, het RIVM en de Haagse Hogeschool. De Data Challenge wordt gehouden op 24 en 25 januari 2019 in het HighTech Centre Delft. Het winnende team krijgt een cheque van 1000 euro.

 

Gezondheid

De focus ligt ook deze tweede editie van de 24-uurs-challenge ligt op verbetering van de gezondheid van mensen. Een vraagstuk gaat bijvoorbeeld over belastende arbeidsomstandigheden van mensen die onder andere werken met gevaarlijke stoffen of fijnstof. Deelnemers moeten onder andere een sensor ontwikkelen die verschillende aspecten van belastend werk kan meten.

Verder staan infectieziekten en hun overdraagbaarheid centraal. Ook onderzoeken de deelnemers of het mogelijk is om met sensoren handhygiëne bij zorgmedewerkers te registreren.

Het prikkelbare darmsyndroom is belangrijk bij het vierde vraagstuk. Die medische aandoening is moeilijk vast te stellen bij patiënten. Als een sensor de voedingsmiddelen kan registreren die de patiënten eten, zijn er wellicht patronen te ontdekken.

Slimmer

De organisatoren van de 24-uurs Data Challenge zijn het CBS, de Universiteit Utrecht (het Waarneem Innovatie Netwerk), het lectoraat Smart Sensor Systems van de Haagse Hogeschool en het RIVM. Barry Schouten, senior methodoloog bij het CBS en hoogleraar Methoden en Technieken aan de Universiteit Utrecht: “Het CBS onderzoekt samen met de universiteit hoe nieuwe technologie slimmer en innovatiever kan worden ingezet voor dataverzameling. Dat kan leiden tot betere data en minder lastendruk voor respondenten.”

 

Resultaten

De eerste Sensor Data Challenge leidde al tot een succes. Het  winnende team bedacht een prototype dat de vragenlijst moet vervangen die respondenten op verzoek van het RIVM dagelijks invullen over hun eetpatroon.

 

Gerelateerde berichten...

X