Software HoloLens doorontwikkeld in Sneek

In Friesland wordt gewerkt aan ontwikkeling van software voor de HoloLens van Microsoft. De softwareontwikkelaars van het bureau voor digitale media Snakeware uit het Friese Sneek lijken tot een van de eerste in Europa te behoren die deze software gaat ontwikkelen.

De HoloLens is een zogenaamde mixedreality-bril. Het systeem maakt gebruik van Augmented Reality; een interactieve beeldlaag die over de fysieke omgeving heen wordt geprojecteerd. Ate van der Meer, Marketing en SalesDirector bij Snakeware noemt het “De meest fascinerende technologie sinds de introductie van de iPhone.”

De Friezen gaan aan de slag met zowel de ontwikkeling, uitwerking en het testen van de software voor de holografische bril. Bedoeling is dat het in 2017 op de markt verschijnt. “De beelden die de HoloLens projecteert op de echte wereld zijn levendig, scherp en realistisch,” vat van der Meer de eerste bevindingen samen.

 

Geheim

De HoloLens was jarenlang een goed bewaard geheim bij Microsoft. Het bedrijf werkte in de kelder van zijn hoofdkantoor in Seattle in het diepste geheim aan het product. Behalve beelden bekijken kun je ook interactie aangaan met de holografische objecten die de bril projecteert. En behalve beelden maakt het systeem ook gebruik van ruimtelijke audio, waardoor de beleving nog realistischer is. Als je een hologram benadert wordt het geluid harden. Het geluid vervaagt juist als je wegloopt.

Alle superlatieven en beloften ten spijt is de software en de hardware van de HoloLens nog niet volmaakt. Naar aanleiding van de bevindingen van de eerste pilotpartners stelt Microsoft ze nog bij.

In Friesland maken ze er geen geheim meer van. De HoloLens is sinds deze week te bewonderen in het permanente Experience Center van Snakeware, dat open is voor alle geïnteresseerden. Eerder dit jaar werd aan de tentoonstelling de eerste webpagina ooit toegevoegd die draait op de allereerste server ooit (een originele NeXTcube-computer).

 

X