SURF Security en Privacy Award voor studenten Sleepwet-referendum

De studenten die het sleepwet-referendum afdwongen, hebben de SURF Security en Privacy Award 2018 in de wacht gesleept. De studenten kregen de Award voor hun bijdrage aan het maatschappelijk debat over een veilig en open internet.

Het referendum vindt inmiddels op 21 maart plaats, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. De prijs werd woensdag uitgereikt tijdens de SURF Security- en Privacyconferentie van SURFcert, SCIRT en SCIPR. De uitreiking vond in Enschede plaats.

 

Petitie

Het gaat om vijf Amsterdamse studenten Tijn de Vos (20), Luca van der Kamp (22), Nina Boelsums (21), Marlou Gijzen (23) en Joran van Apeldoorn (23). Ze startten een petitie voor een referendum nadat in juli 2017 de Eerste Kamer akkoord ging met de wet.

In oktober passeerde het aantal verzamelde handtekeningen de grens van 300.000. Nadat de Kiesraad het akkoord gaf, kon er een referendum georganiseerd worden.

 

Maatschappelijk debat

“Het is belangrijk dat burgers nadenken over zo’n belangrijke verandering in wetgeving.” Dat stelt Wim Biemolt, voorzitter van SURFcert, in een reactie.  “Met het realiseren van een referendum hebben de studenten het thema veilig en open internet de aandacht gegeven die het verdient.”

Biemolt vindt de actie van de studenten een grote verdienste. “Hoe je ook denkt over de nieuwe Wiv, het is belangrijk dat we ons blijven afvragen wat een veilig en open internet precies betekent. En wat we hierbij acceptabel vinden. Door het referendum is het onderwerp niet alleen op de politieke, maar juist in het maatschappelijke debat gekomen. Dat is enorm belangrijk en een grote verdienste.”

 

Geldbedrag

De SURF Security en Privacy Award is een bedrag van 2.500 euro Het geldbedrag kunnen de studenten gebruiken voor hun werk op security- en privacygebied en de prijs draagt zo direct bij aan een veiliger internet.

 

Gerelateerde berichten...

X