Techreuzen moeten tot 6% omzetbelasting aan EU betalen

Sterrenvlaggen EU voor het parlement

Als de Europese Unie haar zin krijgt komt er nog deze maand een plan op tafel voor omzetbelasting voor techreuzen die in Europa opereren. Het tarief kan tussen de 2 en 6% liggen. De heffing moet zorgen dat kleine ondernemers en grote techbedrijven beter en eerlijker met elkaar kunnen concurreren.

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire stelt dit volgens Reuters in een gesprek met het Franse dagblad Journal du Dimanche. Volgens Le Maire ligt de belasting eerder richting 2 dan 6 procent. En dat is volgens de minister een bewuste keus. “Dit is een startpunt,” stelt hij in een reactie. “Liever implementeren we nu een regel dan dat we eerst eindeloos overleggen. Dat zegt niet dat we het later niet zullen bijstellen.

De nieuwe omzetbelasting gaat vooral gelden voor de allergrootste techbedrijven.

 

Allergrootste

Naast het lage tarief blijkt ook de keuze voor heffing van een omzetbelasting bewust te zijn. Winstbelasting heffen is minder rendabel, omdat vooral grote techbedrijven goed in staat zijn hun winst vaag kunnen houden via allerlei belastingconstructies.

De nieuwe heffing komt vooral uit de koker van van Frankrijk,  Duitsland, Italië en Spanje. Deze groep stuurt al veel langer aan op instellen van eenvormige belastingregels die in heel Europa gelden. Nederland en Ierland zijn minder enthousiast. Beide landen profiteren immers van het huidige belastingstelsel rond grote techbedrijven.

 

 

X