Telecombedrijven belangrijkste doelwit bij ransomware aanvallen

Ransomware

Uit bedreigingsinformatie voor de eerste helft van 2021 blijkt dat er sprake is van een forse toename qua aantal en vernuft van cyberaanvallen op mensen, organisaties en steeds vaker ook vitale infrastructuren. Thuiswerken en leren op afstand hebben bijgedragen aan de uitbreiding van het aanvalsoppervlak, dat daarmee een steeds aantrekkelijker doelwit voor cybercriminelen vormt. De toenemende samenwerkingsverbanden tussen rechtshandhavingsinstanties en organisaties in de publieke en private sector biedt echter kansen om het cybercriminele ecosysteem in de tweede helft van 2021 verder te ontmantelen.

Meer dan losgeld

Ransomware draait om veel meer dan losgeld. Volgens data van FortiGuard Labs was er in juni 2021 sprake van een meer dan tienvoudige stijging van de gemiddelde wekelijkse ransomwareactiviteit ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Ransomware-aanvallen legden de toevoerketen van diverse organisaties plat, en vaak in vitale sectoren. Ze waren daarmee meer dan ooit van invloed op het dagelijkse leven van mensen, de productiviteit van werknemers en de wereldhandel. Telecombedrijven vormden het belangrijkste doelwit, gevolgd door overheidsorganisaties, managed security service providers en bedrijven in de auto-industrie en productiesector.

Verkopepn van toegang

Sommige cybercriminelen verlegden de focus van hun ransomwarestrategie van de aanlevering van kwaadaardige code naar het verkrijgen van toegang tot bedrijfsnetwerken en het verkopen van die toegang aan derden. Hieruit blijkt eens te meer dat Ransomware-as-a-Service (RaaS) zich steeds verder ontwikkelt als motor voor cybercriminaliteit. Een belangrijke conclusie is dat ransomware voor organisaties van elke omvang in elke sector duidelijke en directe gevaren vertegenwoordigt. Zij moeten hun IT-omgevingen beschermen met een proactieve beveiligingsaanpak die voorziet in real-time bescherming van endpoints, detectie en geautomatiseerde incidentrespons. Dit moet worden gecombineerd met toegangsbeheer volgens het principe van zero trust, netwerksegmentatie en encryptie.

Social engineering

Een kwart van alle organisaties detecteerde malvertising: Uit de lijst van meest gedetecteerde malwarefamilies blijkt dat er sprake is van een toename in malvertising en scareware. Deze vormen van malware maken gebruik van social engineering-technieken om mensen te misleiden en angst aan te jachten. Ze werden door ruim een kwart van alle organisaties gedetecteerd. Cryxos bleek een prominente scareware-familie.

Malvertising

Bij veel van deze detecties was waarschijnlijk echter sprake van een combinatie met vergelijkbare op JavaScript gebaseerde aanvalscampagnes die als malvertising zouden kunnen worden bestempeld. Het nieuwe normaal van hybride werken heeft deze trend hoogstwaarschijnlijk aangemoedigd. Cybercriminelen maken niet alleen gebruik van scareware om mensen angst in te boezemen, maar ook om hen af te persen. Het is daarom belangrijker dan ooit voor organisaties om hun werknemers uitgebreide en regelmatige security awareness-trainingen aan te bieden om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van scareware en malvertising.

Meer botnetdetecties

Botnet-trends geven aan dat cybercriminelen zich naar de netwerkrand begeven: Het onderzoeksrappport wijst op een toenemend aantal botnetdetecties. In het begin van 2021 detecteerde 35% van alle organisaties een bepaalde vorm van botnetactiviteit. Zes maanden later bedroeg dit percentage maar liefst 51%. In juli ontstond een piek als gevolg van een forse opleving in TrickBot-activiteit. TrickBot maakte oorspronkelijk zijn entree op het toneel van cybercriminaliteit als banking trojan, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een geavanceerde meertraps toolkit die ondersteuning biedt voor een breed scala aan cybercriminele activiteiten. Mirai was in de eerste helft van 2021 het meest gedetecteerde botnet. Het stootte in het begin van 2020 Gh0st van zijn plaats, en heeft zijn toppositie sindsdien weten te behouden.

Nieuwe cyberwapens

De cybercriminelen achter Mirai blijven nieuwe cyberwapens aan hun arsenaal toevoegen. De dominantie van dit botnet is echter gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de makers misbruik maken van de Internet of Things (IoT)-apparaten van thuiswerkers en studenten op afstand. Ook Gh0st is eveneens opvallend actief. Dit is een botnet waarmee cybercriminelen op afstand de volledige controle over een met malware besmet systeem kunnen overnemen, live feeds van webcams en microfoons onderscheppen en bestanden downloaden. Ruim een jaar na de opkomst van thuiswerken en leren op afstand blijven cybercriminelen misbruik van de situatie maken. Om netwerken en applicaties te beschermen moeten organisaties een zero trust-aanpak hanteren. Dat houdt in dat eindgebruikers alleen de toegangsrechten toegekend krijgen die zij strikt gezien voor hun werk nodig hebben. Dit is nodig om bescherming te bieden tegen besmette IoT-endpoints en andere apparaten die toegang tot het bedrijfsnetwerk zoeken.

Arrestaties

De ontmanteling van bendes cybercriminelen zorgt voor minder bedreigingen: Niet elke beveiligingsmaatregel levert direct of blijvend resultaat op. In de eerste helft van 2021 boekten security-professionals echter belangrijke vooruitgang. Zo werd het brein achter de banking trojan TrickBot in juni voor diverse aanklachten voorgeleid aan de officier van justitie. De gecoördineerde ontmanteling van Emotet, een van de meest actieve botnets uit de recente geschiedenis, en de arrestatie van leden van het criminele netwerk achter de ransomwarevarianten Egregor, NetWalker en Cl0p vertegenwoordigen belangrijke overwinningen in de strijd tegen cybercriminaliteit door security-professionals en wereldwijde overheden en rechtshandhavingsinstanties.

Belangrijke prestaties

Sommige ransomware-aanvallen trok daarnaast zoveel publieke aandacht dat cybercriminelen zich naar de zijlijn begaven. Volgens FortiGuard Labs resulteerde de ontmanteling van Emotet in een terugval in bedreigingsactiviteit. De activiteit rond varianten van TrickBot en Ryuk hield daarentegen aan, hoewel er sprake was van een lager aanvalsvolume. Hieruit blijkt eens temeer hoe moeilijk het is om cyberbedreigingen direct de kop in te drukken en cybercriminele netwerken snel te ontmantelen. Toch zijn dit al met al belangrijke prestaties.

Gerelateerde berichten...

X