Thuismeten bevordert eigen regie bij patiënten

Thuismeten

Het Bravis ziekenhuis vindt het belangrijk dat patiënten inzicht hebben in hun gezondheid. En dat ze daarmee meer regie ervaren over ziekte en behandeling. Daarom brengt de zorginstelling ziekenhuiszorg steeds vaker naar de patiënten toe. Onderzoek wijst uit dat een goed geïnformeerde patiënt die zelf regie neemt, betere gezondheidsresultaten ervaart.

Voor specialistische zorg hoef je niet altijd naar het ziekenhuis. “Een afspraak in het ziekenhuis kan best veel impact hebben op iemands leven, bijvoorbeeld omdat je vrij moet nemen van je werk of omdat je niet zelfstandig naar het ziekenhuis kan komen. Dit terwijl je soms binnen korte tijd alweer buiten staat”, vertelt projectleider Fleur Suijkerbuijk. “Het kan soms handiger zijn en meer rust geven om in de eigen omgeving zorg te krijgen. Daarom is er Bravis Beter Thuis. Dat is ziekenhuiszorg, maar dan thuis of zo dichtbij huis als mogelijk is. Behandelingen zoals bloedtransfusies en dialyses vinden al steeds vaker aan huis plaats. Maar ook voor monitoring en nacontroles hoef je niet meer altijd naar het ziekenhuis te komen. Dat kan even goed thuis of bij een zorgpartner in de buurt gebeuren.”

Patiënten krijgen meer inzicht

Bij thuismeten krijgen patiënten thuis meetapparatuur zodat zij zelf hun metingen doen. Zij geven deze metingen via de Thuismeten app door aan de zorgverleners van Bravis. Patiënt en zorgverlener krijgen zo meer inzicht in de gezondheid en verslechteringen kunnen eerder opgespoord worden. Een bezoek aan de Spoedeisende Hulp of een acute opname worden daarmee zoveel mogelijk voorkomen. Jac Balemans (foto), patiënt bij Bravis, vertelt over zijn ervaringen met thuismeten: “Ik vond het wel spannend om voor de eerste keer de app te gebruiken, want ik ben opgegroeid in de tijd dat de computer nog niet bestond. Het was dus eventjes zoeken. Uiteindelijk is het net als leren fietsen, als je het eenmaal kunt dan verleer je het niet meer. De voordelen van thuismeten? Dan zeg ik de ongedwongenheid! Je hoeft niet meer naar het ziekenhuis. Het heeft alleen maar voordelen eigenlijk.”

Gelijk actie als het nodig is

Mustafa Ezzahti, vasculair internist bij Bravis: “Als de metingen daartoe aanleiding geven dan wordt er eerder contact opgenomen dan de reguliere afspraak. Dat leidt tot betere gezondheidsresultaten. We weten uit onderzoek dat thuismeten leidt tot betere therapietrouw en verbetering van de kwaliteit van zorg. En dus uiteindelijk ook tot een verbetering van de gezondheid. Daar doen we het voor in de zorg.” Balemans: “Als er wat mis is dan hebben ze gelijk vinger aan de pols en kunnen ze actie ondernemen. En je ziet zelf ook dat je waardes te hoog of te laag zijn. Ik zou niet terug willen naar de oude manier. Ik vind dit een ideale oplossing.”

Gerelateerde berichten...

X