TNO: software- en applicatieontwikkelaars kampioen zitten

bedrijfscultuur applicatieontwikkelaars techprofessionals

In de ICT-sector zit men het meest tijdens werk, respectievelijk 7 en 6,8 uur.  Applicatieontwikkelaars zitten het meest tijdens het werk, namelijk 7,3 uur. Dat is circa 2,5 uur meer dan gemiddeld in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO. De sectoren waarin werknemers het minst zitten zijn handel (3,4 uur), landbouw (3,2 uur) en horeca (1,3 uur). Juristen, financieel specialisten en software-ontwikkelaars zitten ook 7,3 uur tijdens het werk.

26% Nederlanders zit 8,5 uur of langer per dag

Van de hele Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit volgens TNO 26% meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. Nederland is hiermee ‘Europees kampioen zitten’. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uren per dag. In de rest van de EU is dat 11%. In 2022 zaten werknemers gemiddeld 8,9 uur per werkdag.

In 2022 zaten werkenden gemiddeld 8,9 uur per dag. Dit gebeurt meer dan de helft van de tijd tijdens het werk: gemiddeld 4,5 uur. In hun vrije tijd zitten werknemers gemiddeld 3,4 uur. De overige zittijd bedraagt 1 uur en is woon-werkverkeer. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zit zes uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Er is een grote variatie in zittijd tijdens het werk tussen verschillende beroepsgroepen en sectoren.

Te veel zitten is ongezond

Uit eerder onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat langdurig zitten het risico verhoogt op hart- en vaatziekten. Mensen die meer dan acht uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan vier uur per dag zitten en veel bewegen.

Ook gaat langdurig zitten gepaard met een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Meer dan acht uur per dag zitten, leidt tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met minder dan vier uur per dag zitten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...