Gartner voorspelt top Tech Trends 2015

databeheer

Overal verbonden zijn, Internet of Things en 3D-printen. Dat staat volgens onderzoeks- en adviesbureau Gartner in de top 3 van de belangrijkste tech trends voor 2015. Het analistenbureau maakte ze bekend tijdens hun ITXpo in Barcelona dat deze week plaatsvond. De beste strategie voor de komende tijd is overigens een stuk minder flitsend: rekening houden met factoren die de zaak letterlijk en figuurlijk lam kunnen leggen. Gartner doelt in de eerste plaats op beveiliging, maar ook op de ploselinge noodzaak groot te moeten investeren en het risico van te late adoptie van een belangrijke ontwikkeling of trend. Het grote belang van ‘Analytics’ heeft een zekere vierde plaats.

Ocveral verbonden zijn via bijvoorbeeld smartphones of wearables, leidt ertoe dat bedrijven de mobiele klant goed moeten bedienen. Een website voor elk soort apparaat een beejte aanpassen voldoet niet meer. Sterker nog: klanten zullen het komende jaar in toenemende mate wegblijven en/of overlopen naar de concurrent. Een strategie met nadruk op schaalbaar ontwerp, waarbij de bedrijfssite het op elk ‘device’ moet doen, is volgens het onderzoeksbureau het beste.

Het  Internet of Things gaat het volgens de analisten helemaal maken in 2015 en daarna. Bedrijven doen er dus goed aan beleid voor IoT te maken, integreren en uit te breiden. IoT wordt bovendien groter dan alleen apparaten. Het komende jaar verwacht Gartner onder andere slimme en interactieve industriële machinerie, het wagenpark en bijvoorbeeld parkeerplaatsen.

Het gebruik van 3D-printers stijgt in het komende jaar explosief: met 98%, zo voorspellen de analisten van Gartner. In 2016 zet die trend onverminderd door. Vooral het relatief goedkope 3D-printsegment profiteert van de explosieve groei. Nieuwe toepassingen en goed bruikbare producten gemaakt door 3D-printers zorgen voor kostenreductie. Zo kun je prototypes goedkoper fabriceren en komt het uiteindelijke product sneller van de band.

 

Big Data moet geen doel op zich worden

De snel groeiende hoeveelheid data maakt goed gebruik van analytics buitengewoon belangrijk, suggereert Gartner. De sleutel tot het succes zit de komende jaren in een goed passende waardebepaling van de antwoorden die Big Data een bedrijf kan bieden, anders wordt Big Data een doel op zich. De enorme datastromen moeten vervolgens snel geanalyseerd en toegepast kunnen worden. De juiste informatie moet op tijd bij de juiste persoon terechtkomen. Analytics worden in de komende jaren daarom onzichtbaar ingebed in allerlei apparaten en toepassingen. Één en ander leidt uiteindelijk tot slimme apparaten en systemen die op hun omgeving kunnen reageren en zelfs anticiperen. Op die manier kun je uiteindelijk ook je beveilingsstrategie ontwikkelen; een passend antwoord in plaats van een schot hagel.

Verder vindt Gartner de Cloud een absolute blijver. Apps die van de cloud gebruikmaken worden, door hun compactheid, populairder dan ooit. Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn de komende jaren DE toverwoorden.

Veiligheid is bij alles het adagium. Die veiligheid moet echter geen struikelblok zijn in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Volgens Gartner moet het bedrijfsleven zich realiseren dat je nu eenmaal niet alle risico’s kunt afdekken. De ouderwetse bescherming van ‘het grondgebied’ dekt de lading allang niet meer. Wat wel de toekomst heeft: veiligheidstoepassingen inbouwen en laten uitvoeren in apps en software. Individuele gebruikers op basis van hun profiel beperkte toegangsrechten geven tot software en apps. Rechten die je vervolgens makkelijk kunt bijstellen.

Bekijk de Gartner Events on Demand

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...