Trump permanent verbannen van Twitter: ban Facebook en Instagram tijdelijk

big

President Donald Trump van de VS is na de bestorming van het Capitool van afgelopen woensdag permanent verbannen van Twitter. Bij Facebook en Instagram is de ban vooralsnog tijdelijk.

Verder is het sociale medium Parler verbannen uit appstores. Amazon host de site van het platform intussen niet meer.

De belangrijkste reden voor de permanente Twitter-ban is volgens het netwerk het risico dat de Amerikaanse president nog verder aanzet tot geweldpleging. Na de ban probeerde Trump het nog via het officiële presidentiële account @POTUS. Dat account blijft wel maar intussen zijn de gewraakte tweets verwijderd. Wel is het Twitteraccount met de naam @TeamTrump geschorst. Dit account was vooral in gebruik bij het campagneteam.

Belangrijkste reden van Twitter voor de ban is dat niemand het netwerk mag gebruiken om op te roepen tot gebruik van geweld. Omdat dit niet een keer maar herhaaldelijk gebeurde is de ban nu definitief. Twitter stelt in een verklaring dat uit de berichten blijkt dat Trump toch niet van plan is om de machtsoverdracht op 20 januari rustig en ordelijk te laten verlopen. Dit had hij in een officiële toespraak na de bestorming wel beloofd. Naar verluidt werden er plannen besproken om op 17 januari toch weer te gaan rellen.

Niet alleen

Twitter staat niet alleen in de verbanning van Trump en zijn volgers. Intussen is de president ook verbannen van Facebook, Snapchat en Instagram. Deze bannen zijn vooralsnog tijdelijk en zijn ook ingesteld naar aanleiding van opruiende berichten..

Ook videonetwerk TikTok, een Chinees platform dat wereldwijd actief nam vorige week maatregelen. Trump heeft daar zelf geen account, maar het netwerk verwijdert de video’s waarin Trump de relschoppers die woensdag het Capitool bestormden prees terwijl hij ook de geldigheid van de verkiezingsuitslag als vals bestempelde.

Alternatief

Intussen is sociaal medium Parler in grote problemen na gebruik van Capitoolbestormers. Amazon staakte de webhosting van de site na een aantal waarschuwingen. Apple en Google haalden de app van het netwerk uit zowel de Playstore als de Appstore.

Parler begon in 2018 als alternatief voor Twitter. Het nieuwe netwerk werd al snel populair onder aanhangers van Trump omdat veel van hen vinden dat andere sociale media de groep de mond snoert. Voor de ban had het platform tien miljoen abonnees en vier miljoen actieve gebruikers. Het Parler-account van Trump zelf had tot het moment van de blokkade 2,3 miljoen volgers.

De blokkade is vooral ingesteld vanwege de houding van de oprichter John Matze. Die stelt dat Parler niet verantwoordelijk voor de content die de gebruikers plaatsen.

Intussen beschuldigt Matze zowel Amazon als Google en Apple van kartelvorming en te grote beperking van concurrentie. De directeur vroeg gebruikers daarom ook om bij politici te gaan klagen over de handelswijze van deze bedrijven. Matze noemt e verbanningen “een poging om de vrijheid van meningsuiting van het internet te verwijderen”.

De Parler-ban is ingesteld omdat Matze zijn standpunten bleef handhaven en de Trumpaanhangers een podium bleef geven, zowel voor, tijdens als na de bestorming van het Capitool.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X