Twitter en Facebook: geen uitzondering meer voor Trump na 20 januari

big

De huidige president van de VS, Donald Trump krijg na 20 januari, als hij geen president meer is, geen uitzonderingen meer bij Twitter en Facebook. Dat zeiden Facebook-directeur Mark Zuckerberg  Jack Dorsey, directeur van Twitter tegen de New York Times. Het gat vooral om zijn als controversieel aangemerkte uitspraken.

Nu nog laat Twitter berichten van Trump met twijfelachtige inhoud ondanks de eigen regels toch toe. Het bedrijf zegt nu nog dat ze de tweets toch laten staan, vanwege het maatschappelijke belang. Onder die regel vallen overigens alle wereldleiders, maar dat is hij na 20 januari niet meer. Joe Biden die de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november won neemt het ambt dan over.

Facebook beperkt tot nu toe geen misleidende berichten van politici, ook niet die van Trump. Het netwerk laat normaal gesproken berichten steeds nakijken door een onafhankelijke factchecker. Als die vindt dat een posting niet klopt of berust op desinformatie, wordt normaal gesproken de tweet verwijderd.

Uitzondering

Het netwerk maakte op ongeveer dezelfde gronden als Twitter een uitzondering op de eigen regels vanwege het algemeen belang en het gevaar van het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Factcheckers lopen de berichten wel na maar verbinden daar dus geen consequenties aan, behalve dan een mededeling dat de inhoud misleidend kan zijn.

Twitter haalt de berichten weg en zet daarvoor in de plaats een mededeling dat de inhoud waarschijnlijk misleidend is. Facebook laat het bericht wel staan maar plaatst daar een waarschuwing bij.

Dorsey zei tegen de New York Times dat: “Zodra een account, dus ook dat van Trump, niet meer is aangemerkt als wereldleider, verdwijnt meteen ook het uitzonderingsbeleid.” Facebook gaat na 20 januari het oordeel van de factcheckers de doorslag laten geven. Dat betekent dus ook dat zijn berichten op verwijdering kunnen rekenen als ze het predikaat misleidend krijgen van de checkers.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X