Tweede operatierobot voor Jeroen Bosch Ziekenhuis

aneurysma

Minder pijn, minder bloedverlies, een sneller herstel voor patiënten én minder nek-, schouder en rugklachten voor de operateur. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgt de Da Vinci-operatierobot er een maatje bij. Net als de eerste heeft ook deze een cockpit met dubbele bediening voor opleidingsdoeleinden. Door de komst van een tweede robot kunnen er meer en andere operaties worden gedaan die op dit moment via standaard kijkoperatietechnieken of via een grote snee worden verricht.

Tot 700 operaties per jaar

De tweede robot arriveerde vorige week. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis was in 2008 het eerste perifere ziekenhuis met een operatierobot. Met de komst van de tweede Da Vinci groeit het aantal operaties per jaar waarschijnlijk van 450 naar 700. Dit, met de mogelijkheid door te groeien naar 900. In totaal zijn er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis drie specialismen die opereren op de robot: urologie, chirurgie en gynaecologie. In Nederland zijn er 11 andere ziekenhuizen met twee robots.

Huidige en toekomstige robotoperaties

De urologen zijn in het Jeroen Bosch Ziekenhuis verwijderen sinds 2008 prostaten, blazen en niertumoren met de Da Vinci. Daarnaast hebben ook de chirurgen ruime ervaring met de robot. Zij doen onder meer operaties voor (endel)darmkanker, grote middenrifbreuken en buikwandbreuken met de robot.

Met de komst van de tweede robot sluiten de gynaecologen zich aan bij de groep robotoperateurs. Zij gaan onder meer verwijdering van endometriose, myomen (vleesbomen) en verzakkingsoperaties met de robot doen. Het aantal soorten operaties wordt nog verder uitgebreid. In de nabije toekomst gaan de chirurgen onder meer ook operaties voor alvleesklierkanker en longkanker met behulp van de operatierobot doen.

Samenwerking tijdens de operatie

Door de komst van de tweede robot kunnen meer complexe operaties met de robot worden gedaan. Dit heeft belangrijke voordelen voor zowel de patiënt als de operateur. Daarnaast biedt robotchirurgie een uitgelezen kans voor samenwerking tussen verschillende specialismen.

Er zijn steeds meer complexe operaties waarbij verschillende disciplines betrokken zijn. Zo kan het zijn dat bij een bepaalde ingreep een deel wordt gedaan door de uroloog en een ander deel door de gynaecoloog of chirurg.

Operateur stuurt robot aan

Een operatierobot vertaalt de bewegingen van de operateur die in de cockpit zit, naar de operatie-instrumenten in de patiënt. Het operatiegebied wordt vergroot weergegeven op het 3D-beeldscherm van de operateur. De robot bootst de ‘polsbewegingen’ van de menselijke hand na en filtert eventuele trillingen van de hand van de operateur. Daardoor wordt er preciezer geopereerd. Door de robot kunnen technisch complexe operaties nauwkeurig en veilig worden gedaan. De robot opereert overigens niet zelf, de operateur stuurt de armen van de robot aan vanuit het bedieningspaneel.

Gerelateerde berichten...