Uitdagingen voor Apple ondanks goede cijfers

apple

Apple boekte in de eerste drie maanden van het jaar een beter dan verwachte omzet en winst. De iPhone-maker noteert een recordbrekende omzet van 97,3 miljard dollar (92,2 miljard euro). Dat komt neer op een stijging van 9% in vergelijking met vorig jaar. Het onderdeel Services — voor abonnementen op muziek-, film- en clouddiensten — boekte een recordkwartaal. De omzet nam toe met 17%, naar $19,8 mrd. Het is een onderdeel met een hoge brutomarge, van 72,6%, wat de winstgevendheid van het bedrijf als geheel flink omhoog joeg. De categorie Mac was goed voor 10,44 miljard dollar (was 9,1 miljard), terwijl de categorie voor wearables en smartphone steeg van 7,8 naar 8,8 miljard dollar. Alleen de verkoopresultaten van de iPad vielen wat tegen.

Toeleveringsproblemen

De verder positieve cijfers verdwenen echter al snel naar de achtergrond toen Apple in een toelichting waarschuwde voor lockdowns in China en toeleveringsproblemen, die de omzet in het lopende kwartaal met $4 mrd tot $8 mrd kunnen drukken. CEO Tim Cook verwacht dat de meeste productcategorieën getroffen worden.

Lockdowns

In de eerste drie maanden vielen de problemen in de toeleveringsketen juist mee. Maar het bedrijf denkt meer last te krijgen van tekorten, zoals van chips. Het ondervindt verder hinder van de lockdowns in China, waardoor fabrieken zijn gesloten.

Meer uitdagingen

Momenteel is Apple Pay de enige dienst die de nfc-interface van iPhones mag gebruiken om betalingen uit te voeren. Volgens de Financial Times beschouwt de Europese Commissie dit als oneerlijke concurrentie. Brussel zou daarom met een aanklacht vanwege misbruik van marktmacht willen komen. Mocht Apple schuldig worden bevonden, dan kan dat het bedrijf tot maximaal 10% van de jaaromzet kosten.

Overnames

Ander opvallend nieuws was er ook tijdens de presentatie van de financiële resultaten. Het bedrijf kondigde overnames aan. Nu doet Apple regelmatig overnames, maar vaak zijn deze niet al te groot. Toch liet topman Cook nu weten dat hij het niet uitsluit. Toch hoeven die bedrijven niet grote reuzen zijn, want hij zegt voor al IP en talent te willen. “We laten iets groters niet buiten beschouwing als de kans zich voordoet. We zijn altijd op zoek.”

Gerelateerde berichten...

X