Aantal verscheepte smartphones daalt door oorlog en lockdowns

Nederlandse telefoontje bellen op kantoor Doorschakeldiensten

Het aantal verscheepte smartphones daalde het afgelopen kwartaal wereldwijd flink door zowel de oorlog in Oekraïne als de grote lockdowns in China. Dat zegt marktonderzoeker Canalys. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is de afname zeker 11 procent. De daling was sinds de uitbraak van de wereldwijde coronapandemie in 2020 niet zo fors.

Het lukte smartphoneproducent Samsung ondanks alles toch om de meeste smartphones van alle merken te verschepen. Het marktaandeel van dit Zuid-Koreaanse bedrijf was het afgelopen kwartaal 24 procent van het marktaandeel in handen. Ze kwamen daarmee uit boven Apple, die daarvoor de eerste plaats bezette. Xiaomi, OPPO en Vivo, alle drie uit China, stonden op plaatsen drie vier en vijf in de wereldtop.

Apple had de tweede plaats te danken aan het flinke succes van de iPhone 13. De verkopen daarvan voorkwamen dat het aantal verscheepte smartphones van het bedrijf verder zou dalen. Hoe dan ook hebben alle bedrijven last van de gespannen situatie op de wereldmarkt.

Uitgaven

De gespannen geopolitieke situatie heeft ook zijn weerslag op de consumenten, die stukken minder zijn gaan uitgeven. Door zowel de inflatie als de onzekere economie zijn mensen steeds beter op hun uitgaven gaan letten. Grote uitgaven worden uitgesteld of zelfs helemaal afgesteld.

Tegelijk is de productie van telefoons ook lager door bijvoorbeeld de strenge lockdowns in diverse grote steden in China. Het land hanteert een zogeheten ‘zero covidbeleid’, waardoor bij slechts een paar gevallen al een hele stad op slot gaat. Mensen mogen dan hun huis niet meer uit, ook niet om te werken. Daardoor komen hele productielijnen tijden lang stil te liggen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...