De verschillende soorten internetverbindingen

Bij het afsluiten van een nieuw internetabonnement is het belangrijk om te kijken naar het soort internetverbinding. Er zijn namelijk een aantal mogelijkheden wat betreft het afsluiten van internet. Dit is sterk afhankelijk van het type huis, het internetgebruik en het aantal gebruikers. In dit artikel vertellen wij jou alles over de verschillende internetverbindingen.

Glasvezel

Glasvezel is de laatste jaren razendsnel aan het groeien in Nederland. Het glasvezel netwerk bestaat uit microscopisch dunne glasvezels waardoor middels laserlicht signalen worden verstuurd. Niet voor niets dat deze snelle internetverbinding zo populair is bij de meeste gebruikers. De glasvezel loopt onder de grond door de wijk, vaak tot aan de wijkkast in de buurt.

Deze gigantisch snelle internetverbinding is voor veel thuiswerkende mensen een ideale uitkomst, omdat de laadtijd van bestanden, sites en video’s ontzettend kort is. Het grote voordeel van glasvezel is dat het een betrouwbare internetverbinding verschaft. Ongeacht het aantal mensen dat gebruik maakt van het internet, met glasvezel ben je verzekerd van een stabiele verbinding. Deze hypermoderne internetverbinding zal in de komende jaren de norm worden qua snelheid.

Kabel

Kabelinternet is een van de eerste en oudste internetverbindingen. Oorspronkelijk werd deze kabel gebruikt voor televisie, maar sinds 1995 kan het ook gebruikt worden voor internet. Via een UTP-kabel kan een telefonie- en computernetwerk worden aangelegd.

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. De kabel bestaat uit gedraaide aderparen met een standaard kleurcodering. Wanneer je alleen of met je gezin gebruik maakt van deze internetverbinding, volstaat in de meeste gevallen een Cat6-kabel. Wanneer je veel films downloadt of streamt, is een Cat6a-kabel aan te raden. Deze kabel variant zorgt voor een snellere, stabiele internetverbinding.

DSL

DSL, afgekort voor Digital Subscriber Line, is internet via de telefoonlijn. Deze variant van internet is in vrijwel elk Nederlands huis beschikbaar. De downloadsnelheid van deze kabelverbinding ligt tussen de 20 mb/s en 1 gb/s, afhankelijk van welke provider je kiest. Hierdoor kan de downloadsnelheid variëren. Het gebruik van DSL-internet is in Nederland niet meer de norm. Dat is Kabel en Glasvezel.

Wanneer er op jouw adres geen goede verbindingen zijn, zoals in een vakantiewoning of op een woonboot, kan je ook altijd nog gebruik maken van 4G- of 5G- verbinding. Deze vorm van telecomnetwerk wordt gebruikt voor mobiele telefoons en werkt via een zendmast. Houd er daarbij wel rekening mee dat je snel door je bundel heen gaat bij intensief gebruik.

Gerelateerde berichten...

X