Groene stroom in je bedrijf? Dit zijn je opties

Duurzame keuzes: zowel privé als zakelijk komen we er niet meer onderuit. Steeds meer bedrijven kiezen dan ook vaak voor duurzamere opties. En zo ook voor groene stroom. Dit is stroom opgewekt uit duurzame bronnen. Zoals waterkracht, windenergie of zonne-energie. Maar wat zijn de opties voor jouw bedrijf?

Zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Een waterkrachtcentrale neerzetten bij je bedrijf en energie opwekken met waterkracht is niet heel realistisch. Daarnaast is zijn er in Nederland ook relatief weinig hoogteverschillen en is er uit deze vorm van duurzame energie in Nederland minder te halen. Wat wel een goed idee is, is zonnepanelen op het dak van je bedrijf laten installeren. Deze panelen zijn gemaakt van cellen die het licht van de zon direct omzetten in elektriciteit. Hierbij komt geen CO2-uitstoot vrij en is dus helemaal duurzaam.

Is jouw bedrijfspand een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht? Dan is de kans groot dat je een vergunning nodig voor het plaatsen van de zonnepanelen. In andere gevallen vaak niet.

Een windmolen kopen

Ook bij het opwekken van windenergie komt geen CO2-uitstoot vrij en is dus duurzaam. De energie wordt opgewekt met windmolen of windturbines. Een windmolen is eigenlijk de ouderwetse versie van een windturbine. Door alle ontwikkelingen aan de molen, dekte het woord de lading niet meer. Dus heet het nu eigenlijk een windturbine.

Heb je een groot bedrijventerrein met veel wind? Dan is een windturbine kopen misschien wel interessant om zo het bedrijf te voorzien van groene energie en een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Financieel gezien is het niet per se voordeliger. Het duurt namelijk flink wat jaren voordat je de kosten van de investering hebt terugverdiend. Daarnaast heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van de windmolen. Die kun je aanvragen bij de gemeente. Ook heb je een bouwvergunning nodig en in sommige gevallen zelfs een milieuvergunning.

Stap over op een groene energieleverancier

Naast deze grote investeringen kun je met je bedrijf op de korte termijn ook impact maken op een gezonder milieu. Namelijk overstappen op duurzame energie. En dit hoeft niet meteen een hogere energierekening te betekenen. Sterker nog: soms is dit zelfs goedkoper. Helemaal als je al een tijd bij dezelfde energieleverancier zit. Bij Independer vergelijk je makkelijk zakelijke energie. Dit doen ze in samenwerking met Minder.nl. Je vergelijkt makkelijk op prijs, voorwaarden én duurzaamheid. Zowel voor de MKB’er, ZZP’er als voor de zakelijke grootgebruiker.

Gerelateerde berichten...

X