TSTC maakt van de nood een deugd

TSTC geeft trainingen op het gebied van ICT, Security en Privacy. Dit doen zij al twintig jaar met veel succes op klassikale wijze. De beperkende maatregelen in verband met de coronacrisis gingen dan ook niet ongemerkt aan TSTC voorbij. Over de gevolgen en de wijze waarop het opleidingsinstituut van de nood een deugd maakt, spreken we met algemeen directeur Emile Kok.

Met ingang van 16 maart ging het klassikale onderwijs volledig op slot. “Wij zijn vanaf die dag LOT gaan geven: Live Online Trainingen,” vertelt Kok. “De docent geeft zijn training vanachter een webcam en de cursisten volgen dit online vanaf hun (thuis)werkplek. De kracht van onze klassikale aanpak is de interactie met de trainer en tussen cursisten onderling. Bij onze trainingen is het dus niet zo dat een docent voor een groep een monoloog houdt. Wij stimuleren discussie zodat mensen de stof beter leren begrijpen. Sinds 16 maart kwamen we voor de uitdaging te staan deze doelstelling in stand te houden bij een training op afstand.”

Mooie oplossing

De live online trainingen van TSTC nodigen uit tot interactie. “We beginnen gewoon ’s ochtends om 9 uur,” vertelt Kok. “We houden de normale pauzes, de deelnemers kunnen vragen stellen en voeren opdrachten uit. Trainers maken op een whiteboard notities die de cursisten kunnen zien. Het is een mooie oplossing, maar het vervangt zeker niet één-op-één onze klassikale vorm. De interactie tussen cursist en trainer werkt goed, al vinden er minder discussies plaats tussen de cursisten onderling. We roeien met de riemen die wij hebben, maar onze trainers hebben de afgelopen weken geleerd wat online werkt of juist minder goed uitpakt. Acht uur per dag interacteren via een camera en monitor vergt toch een andere concentratie dan wanneer je fysiek in dezelfde ruimte zit met elkaar. Voor twijfelaars bieden we ook een garantie: deelnemers voor wie deze vorm van het volgen van een cursus niet helemaal goed is bevallen, mogen de training binnen een jaar alsnog klassikaal volgen, kosteloos.”

Hybride

Aanvankelijk werden de live online trainingen met Zoom gegeven. Volgens Kok is dat “een supermakkelijk programma waarin je de trainer en de andere deelnemers ziet. Er zit een whiteboardfunctie in, dus met Zoom kun je de klassikale situatie redelijk goed nabootsen. Toch zijn we vanwege de privacy-issues afgestapt van dit programma. We geven per slot van rekening les in cybersecurity en privacy. Daarom zijn we doorgegaan met Cisco Webex, waar we ook prima mee uit de voeten kunnen.”

Ondanks dat er cursisten zijn afgehaakt, omdat die toch liever klassikaal les krijgen, kan TSTC doorgaan in coronatijd. “Normaal zitten er ongeveer 10 deelnemers in de klas, en dat zijn er in de LOT-variant nu ongeveer zes tot zeven,” aldus Kok. “We wennen aan LOT, wat direct een nieuwe situatie creëert. Naar verwachting kunnen we in juni weer met klassikaal onderwijs beginnen. We zijn hard bezig om dan een hybride vorm van lesgeven aan te kunnen bieden. Met de combinatie van klassikaal en online kunnen we beide voorkeuren in één aanbieden; de liefhebbers van de klassikale vorm én de cursisten voor wie LOT goed werkt.”

Nieuw businessmodel

De klas kan dan bijvoorbeeld bestaan uit de trainer, zes fysiek aanwezige cursisten en vier die online deelnemen. Kok benadrukt dat het een flinke uitdaging is om dit te realiseren en vergt deze hybride vorm de nodige aanpassingen. In principe richt de trainer zich op de mensen die zich fysiek in het lokaal bevinden, maar houdt ook zicht op de online deelnemers, zodat hun vragen en opmerkingen in de les worden meegenomen. Een andere ontwikkeling is dat met de ervaring die nu met LOT wordt opgedaan trainingen ook internationaal kunnen worden aangeboden. Kok: “Door de online mogelijkheden breidt ons marktgebied zich uit. De meeste van onze trainingen zijn toch al in het Engels. Natuurlijk brengt dit ook de nodige uitdagingen met zich mee, zoals het synchroniseren van tijden, het distribueren van lesmateriaal en de financiële afhandeling.”

Bredere doelgroep

Deze coronacrisis brengt een verandering van het businessmodel van TSTC op gang. Van klassikaal naar online, van online naar hybride, waarbij ook nog eens het marktgebied groter wordt. “Mede door deze nieuwe situatie kijken we naar trainingen die internationaal kunnen worden aangeboden,” vertelt Kok. “Een goed voorbeeld is de Cyber Secure Coder training voor softwareontwikkelaars die een praktische aanpak voor het omgaan met beveiliging en privacy gedurende elke fase van de ontwikkelcyclus aanleert. Deze training wordt in vier delen gegeven op tijdstippen die geschikt zijn voor cursisten uit Europa én Amerika. Een ander voorbeeld is de training Ethical Hacking Foundation die niet specifiek gericht is op de beheerder of techneut – wat onze gebruikelijke doelgroep is. Het is meer bedoeld voor iedereen die een beter begrip wil krijgen van cybercrime, maar niet per se het hacken zelf onder de knie hoeven te krijgen.”
Kok geeft toe dat TSTC het liefst zou teruggaan naar het vertrouwde en beproefde klassikale model. “Het is namelijk geweldig om elke week een andere groep cursisten over de vloer te hebben. Maar met een hybride vorm geven we er een goede draai aan met perspectief voor de toekomst.”

Cyber Secure Coder

Zoals met elk aspect van softwarekwaliteit moeten ook beveiligings- en privacy-kwesties gedurende de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling worden beheerd. Deze 2-daagse cursus biedt een praktische aanpak voor het omgaan met beveiliging en privacy gedurende elke fase van de ontwikkelcyclus. Je leert over kwetsbaarheden die de veiligheid bedreigen en hoe je deze in jouw eigen projecten kunt identificeren en oplossen.

Ethical Hacking Foundation/Essentials training (S-EHF)

Deze 2-daagse Ethical Hacking Essentials training geeft een goed beeld van de grootste gevaren die een organisatie en de onderliggende IT-systemen bedreigen. Het is geschikt voor iedereen – managers en ondernemers – die meer wil weten over de veiligheid van (klant)data, applicaties, databases en het IT-netwerk. Ervaring op gebied van IT of security is niet per se nodig. Tijdens de training maak je kennis met veel gebruikte hacktechnieken zoals password cracking, malware, social engineering, sniffing, web app attacks, wifi hacking, SQL injection en leer je de basisvaardigheden om informatiesystemen hierop te kunnen testen.

Gerelateerde berichten...