Van Nieuwenhuizen: Werkgevers, maak afspraken over MONO rijden

bellen en appen achter het stuur

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hekelt het feit dat veel bedrijven MONO rijden niet steunt. Ze lanceerde maandag een nieuwe campagne gericht op werkgevers.

Uit eerder onderzoek van Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) bleek al dat ruim 50% van de bedrijven al wel op de goede weg is. Zij geven de werknemer instructies voor gebruik van de smartphone tijdens het rijden van zakelijke kilometers. 28% van de bedrijven biedt daarbij hulp aan.

Daar staat tegenover dat ruim 1 op de 3 werkgevers geen regels heeft over smartphonegebruik in de auto. Een op de tien werkgevers vindt het normaal dat werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden.

Van Nieuwenhuizen vindt het “totaal onverantwoord om dit van je mensen te verwachten, want dat is gewoon levensgevaarlijk. Ook als je zakelijk onderweg bent geldt: hou je aandacht bij de weg en ga MONO rijden.”

Minister Van Nieuwenhuizen zei dit maandag in Den Haag, waar ze te gast was bij een verdeelcentrum van Picnic. Dit is een online supermarkt die boodschappen thuisbezorgt met 800 elektrische bezorgwagens.

De boodschappendienst start deze maand een speciaal traject waar MONO rijden een belangrijk onderdeel van is. Doel van de nieuwe campagne van de minister, is dat alle werkgevers met hun medewerkers afspraken maken over smartphonegedrag in de auto of op de fiets.

 

Afspraken

Bedrijven die al wel afspraken met werknemers over MONO rijden hebben zijn onder andere Samsung, Arcadis, Athlon, Heineken, Shell, de ANWB en verschillende transportbedrijven, zoals Van den Broek Logistics.

De campagne ‘MONO-zakelijk’ is onderdeel van de al lopende brede MONO-campagne. Op www.monozakelijk.nl kunnen werkgevers campagnemateriaal en tips vinden om te zorgen dat hun werknemers MONO kunnen rijden.

 

Fiets

Appen op de fiets is inmiddels al een jaar verboden. Het probleem van appen op de fiets speelt bij een veel grotere groep dan alleen jongeren. Ook fietsende forensen maken zich vaak schuldig aan slingerend appen en bellen op de fiets.

Appen in de auto is al veel langer verboden. De minister verbaast zich er dan ook over dat veel bedrijven dat verbod nog steeds niet echt serieus nemen.

 

Gerelateerde berichten...