Minister van Nieuwenhuizen: telefoonverbod op de fiets komt er alsnog

Een telefoonverbod voor op de fiets komt er zeker en wel begin volgend jaar. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Dat stelt ze althans in een tweet eerder deze week.

“Appverbod op de fiets komt er,” tweet de minister. “Mijn inzet is en blijft om verbod begin 2019 in te voeren. Wordt nu gewerkt aan complexe wetswijziging die binnen enkele maanden naar Tweede Kamer gaat.”

 

Verzanden

De minister gaat daarmee in tegen een eerder gepubliceerd artikel in de Telegraaf. Een woordvoerder van van Nieuwenhuizen stelt daarin dat het opstellen van een wet op het appverbod veel tijd kost, en waarschijnlijk zal verzanden.

Concrete stappen van de minister zijn er tot nu toe niet. Belangenorganisaties als Veilig Verkeer Nederland blijven dus aandringen op het snel instellen van een degelijk appverbod. Eind vorig jaar bracht VVN bijvoorbeeld een game uit die duidelijk moet maken wat de gevaren van appen op de fiets zijn.

 

Ook forensen

Het probleem van appen op de fiets speelt overigens bij een veel grotere groep dan alleen jongeren. Ook fietsende forensen maken zich vaak schuldig aan slingerend appen en bellen op de fiets.

Eind vorig jaar drong de Tweede Kamer aan op een algeheel telefoonverbod op de fiets als uitbreiding op die in de auto. De Kamer drong toen ook aan op een grote campagne in de zelfde lijn als de BOB-campagne tegen alcohol achter het stuur. Wat er na het reces precies gaat gebeuren is nog niet bekend.

 

Gerelateerde berichten...

X