Verzekeraar Achmea stapt in Blockchainconsortium om vervoer

(Zorg)verzekeraar Achmea heeft zich recent aangesloten bij een internationaal blockchainconsortium, genaamd MOBI. Grootste aanleiding is de mobiliteitstak van het bedrijf.

De verzekeraar is nu deel van het Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI). Dit is een kort geleden opgericht internationaal consortium. Ruim dertig autoproducenten en toeleveranciers doen eraan mee.

 

Mogelijkheden

Partijen als BMW, General Motors, Ford, Renault en Bosch vinden dat blockchain nieuwe mogelijkheden biedt. Het gaat om  verbetering van de veiligheid en betaalbaarheid van autorijden. Ze willen dat samen uitzoeken en meteen ook nieuwe toepassingen ontwikkelen.

De verzekeraar werkt overigens niet alleen samen met MOBI. Ook de auto-industrie op zich, overheden en non-profitorganisaties doen mee.

 

Autodelen

Wat het voor Achmea interessant maakt is dat de technologie op meerdere vlakken kan worden ingezet. Denk aan de ontwikkeling van de infrastructuur voor zelfrijdende en elektrische auto’s en de ontwikkeling van applicaties voor autodelen.

Achmea gaat werken aan de realisatie van een digitale omgeving voor invoering van ritgegevens. Zowel bedrijven als consumenten moeten in het systeem veilig ritgegevens kunnen vastleggen. Daarnaast kunnen gebruikers meerijd- en autodelentransacties regelen. In het systeem kunnen ook de kenmerken en gebruiksinformatie van de auto worden opgeslagen.

 

Betaalbaarder

MOBI onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van blockchain daarin. De bedoeling is dat vervoer veiliger, betaalbaarder en breder toegankelijk wordt. Door het gebruik van Blockchain moeten de gegevens extra beveiligd zijn en blijven.

Blockchaintechnologie verzendt informatie via een netwerk van onafhankelijke computers (distributed ledger technology). Doel is transacties veilig te laten verlopen en de veiligheid van gegevens, eigendomsrechten en integriteit te waarborgen.

 

Fraude

Volgens Achmea en de andere partners kan blockchaintechnologie transparantie en vertrouwen bij de gebruikers bevorderen. Verder wordt het risico van fraude gereduceerd en mobiliteitsproblemen verminderd.

Volgens de verzekeraar is aansluiting bij MOBI een concrete kans om de toekomst van mobiliteit mede vorm te geven.

Gerelateerde berichten...

X