Verzekeren tegen cybercriminaliteit steeds lastiger en duurder

ransomware

Verzekeraars zien het aantal claims voor schade door criminele hackers al langere tijd fors groeien. Met stijgende premies tot gevolg. Dat schrijft verzekeringsadviseur Marsh in een maandag openbaar gemaakt rapport, dat samen met Microsoft, advocatenkantoor CMS en cyberveiligheidsbedrijf Kivu werd opgesteld. Het FD besteedt er aandacht aan.

Veel ransomware-aanvallen

Met name ransomware-aanvallen maakten de afgelopen maanden veel slachtoffers. Van keukenaanbieder Mandemakers tot het Amerikaanse pijpleidingnetwerk Colonial Pipeline waren grote en kleinere bedrijven doelwit. Ook telecomaanbieders bleken herhaaldelijk geliefde targets.

Opzetten van aanvallen eenvoudiger

Daarnaast komt nog, dat de tactiek van de aanvallers veranderde. Het gaat hen nu niet alleen meer om het gijzelen van data in combinatie met het innen van losgeld om gegevens weer vrij te geven. Ze dreigen ook met het publiceren ervan op internet. Ook worden klanten van gegijzelde ondernemingen afgeperst. Inmiddels heeft deze criminele ‘industrie’ ook ‘ransomware as a service’-achtige concepten ontwikkeld. Dit maakt het opzetten van een aanval erg eenvoudig.

Strengere eisen

Verzekeren tegen de gevolgen van cyberaanvallen kan al langer. De polissen vormen al enige tijd een heuse groeimarkt. Het aantal claims stijgt nu echter zo snel, dat premies oplopen (of de dekking verlagen). En dat er steeds strengere eisen worden gesteld aan de organisaties die zich willen verzekeren. Bij het verzekeren eisen aanbieders niet alleen dat een bedrijf zijn beveiligingsmuren verder ophoogt om hackers buiten de deur te houden, maar ook dat er noodprocedures zijn voor het geval een bedrijf toch wordt gehackt, blijkt uit het artikel van het FD.

Gerelateerde berichten...