Vijf generaties op de werkvloer. Kans én uitdaging

generaties

Nog niet eerder waren er zoveel verschillende generaties tegelijk aanwezig op de werkvloer. Vijf maar liefst. Van Boomers tot Pragmaten tot aan Gen Z. En nog een paar jaar en ook Generatie Alfa, Gen A >2010, treedt toe tot werkend Nederland.

Dat het werken met zoveel verschillende generaties kan leiden tot uitdagingen bleek onder andere uit informatie verstrekt door Dutch Digital Agencies (DDA). Dit is de brancheorganisatie voor digitale bureaus in Nederland. Een vereniging die jaarlijks onderzoek doet naar trends, activiteiten en kengetallen binnen de branche.  Maar ook, naar behoeftes, uitdagingen en kansen.

War on talent

Ook binnen de digitale sector duurt de war on talent voort. Naast het vinden en aannemen van nieuw talent, blijkt volgens recent onderzoek van DDA vooral het vasthouden van medior en senior talent vaak een uitdaging. Verwachtingsmanagement met betrekking tot carrière en toekomst spelen hierbij een belangrijke rol. Want wat nou als Gen X op sollicitatiegesprek komt bij Gen Y, of zelfs Gen Z? Spreken deze toch wel zeer verschillende generaties elkaars taal?

Hoewel de verschillende generaties elkaars taal wellicht niet altijd lijken te spreken, biedt de grote diversiteit aan mensen, die allen een andere en wellicht eigen visie, kracht en valkuilen hebben kansen voor organisaties. Want waarom zou je jezelf beperken tot een bepaald denk- of gedragspatroon?

De wereld verandert tenslotte in rap tempo, als organisatie hier tot op een bepaalde hoogte in meegaan, is een onontkoombaar gevolg. Als Boomer wil je juist gebruik maken van de digital skills van de digital savvy Gen Z. En waarom zou je als Millennial niet iets kunnen leren van de loyale arbeidsethiek die Gen X met zich meedraagt? Juist door dergelijke verschillen binnen je organisatie inzichtelijk te maken, sla je bruggen tussen de verschillende generaties en teams die bij kunnen dragen aan een meer inclusieve en sustainable werkomgeving.

Gerelateerde berichten...

X