Virtuele oogkliniek van start bij Oogheelkunde Elkerliek

spp cloud ziekenhuis techontwikkelaars

De polikliniek Oogheelkunde van het Elkerliekziekenhuis in Helmond heeft sinds kort een pilot rond de virtuele oogkliniek. Het gaat om een hybride zorgvorm. Fysieke zorg in het ziekenhuis en digitale technologieën gaan dus samen.

De pilot is een initiatief van oogartsen Samuel Verkerk en Ton Nguyen. De mogelijkheden rond digitalisering van zorg gaven de oogartsen aanleiding om stil te staan bij de vraag of elke patiënt wel fysiek door de oogarts gezien moet worden om de juiste zorg te leveren. Nguyen: “Door gebruik te maken van moderne technologie kunnen patiënten op onze virtuele spreekuren op een passende en efficiënte manier worden geholpen, met behoud van kwaliteit”.

Zorg op maat

De patiënt komt nog steeds voor onderzoek naar de technisch oogheelkundig assistent (TOA). “Patiënten met een bepaald medicijngebruik krijgen een uitgebreide netvliescontrole. De eerste beoordeling gebeurt door de TOA. Als er geen bijzonderheden zijn, mag de patiënt direct na het onderzoek naar huis. De resultaten en oogfoto’s worden op een later tijdstip nogmaals beoordeeld door de oogarts. Zo bieden we meer zorg op maat”, vertelt Hanny Janssen, technisch oogheelkundig assistent in het Elkerliek.

Xanthe van Hedel, planner voor de poli Oogheelkunde en projectlid van deze pilot, vult aan: “De meerwaarde van de virtuele oogkliniek is dat de patiënt minder tijd kwijt is voor de afspraak. Na de onderzoeken hoeft hij of zij niet op de polikliniek te wachten op de uitslag. De patiënt wordt vervolgens via de communicatie-app BeterDichtbij op de hoogte gebracht dat de uitslag van het onderzoek en het verdere beleid te vinden zijn in het digitale patiëntenportaal MijnElkerliek.”

Deze informatie wordt vóór de afspraak met de patiënt gedeeld. “Het resultaat is een meer efficiënte planning van spreekuren en meer flexibiliteit voor de oogarts om zich te richten op andere afspraken”, vult Xanthe aan.

Innovatieve benadering uitbreiden

De virtuele oogkliniek gaat van start met een selecte groep patiënten. Bij een succesvolle pilot vindt uitbreiding plaats naar een bredere groep patiënten. Oogarts Samuel Verkerk: “Virtuele oogklinieken worden nog weinig gedaan in Nederland, terwijl ze wel aantoonbaar bijdragen aan de efficiëntie van zorg.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...