VN vestigt humanitair datacentrum in Den Haag

Vredespaleis Den Haag
Den Haag krijgt er een nieuwe VN instelling bij. The UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) start in 2017 een humanitair datacentrum in de stad. Het initiatief wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de gemeente Den Haag.”Het gebruik van data is beslissend bij het leveren van effectieve humanitaire hulp. Alleen op die manier kun je mensen in nood goed helpen.”, zegt Stephen O’Brien, UN Under-Secretary-General for Humanitarian Affairs and Emergency Relief Coordinator.

Wethouder Ingrid van Engelshoven: “Den Haag gaat wereldwijd voorop in innovatie op het gebied van Vrede en Recht. We hebben de digitale kennis en specialisten in huis om bij te dragen aan een effectieve aanpak van humanitaire rampen.”

Die digitale kennis wordt ontwikkeld in het Het Peace Informatics Lab. Het Centre for Innovation van de  Universiteit Leiden werkt daaraan vanuit Den Haag. Er worden methodieken uitgedacht en prototypen gebouwd om armoede te bestrijden en te helpen als zich humanitaire crises voordoen in de wereld. Zo wordt geprobeerd bij te dragen aan een vreedzamer en stabielere wereld.

Internationale stad van vrede en recht.
Den Haag heeft 160 internationale organisaties veelal op het gebied van Vrede en Recht. Daaronder VN instellingen als Het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslavië Tribunaal. In het kielzog daarvan ontwikkelt de stad zich meer en meer als kennisstad op het gebied van internationaal recht en veiligheid.

 

Gerelateerde berichten...