Vooral jongere werknemers werken onbeveiligd tijdens vakantie

Vooral jongere werknemers werken vaker onbeveiligd op vakantie. Werknemers onder de 30 jaar nemen op vakantie vaker risico’s met onbeveiligde internetverbindingen dan als zij thuis aan het werk zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.100 Nederlanders.

Ruim één op de vier Nederlanders neemt het niet zo nauw met de beveiliging van smartphones en laptops als zij op hun vakantieadres aan het werk zijn. Dit verhoogt het risico dat vertrouwelijke bedrijfsgegevens op straat komen te liggen, blijkt uit onderzoek

Voor meer dan de helft van werkend Nederland geldt dat zij óók tijdens de vakantie de laptop aanzetten om mails te beantwoorden, telefoontjes van klanten aannemen of reageren op appjes van collega’s. Dat geldt vooral voor zzp’ers en leidinggevenden.

Voor ongeveer driekwart van hen geldt dat het ook op de vakantiebestemming regelmatig ‘business as usual’ is. Vooral zzp’ers zijn de klos;. Een op de 5 zelfstandigen werkt gemiddeld langer dan 1 uur per dag vanaf het vakantieadres.

 

Campingnetwerk

Voor het werken vanaf een vakantieadres maakt ruim driekwart  gebruik van de wifi in hun hotel of op de camping. En 3 op de 10 maakt regelmatig verbinding met het netwerk van een restaurant of café in de buurt. “Bij gebruik van een onbeveiligde internetverbinding liggen tal van gevaren op de loer.” Dat zegt Gert Jan van Bruchem, cybersecurity expert van Kiwa.

“Zo is het niet ondenkbaar dat bedrijfsgegevens – zoals vertrouwelijke memo’s, e-mails of rapporten – op straat komen te liggen. Ook kunnen bij een onbeveiligde verbinding kwaadwillenden redelijk eenvoudig data onderscheppen waar bijvoorbeeld mee kan worden ingebroken in een bedrijfsnetwerk. De nietsvermoedende vakantieganger loopt daarbij een risico.

Van Bruchem: “We kennen voorbeelden van nagebootste campingnetwerken, die moeilijk te onderscheiden zijn van het origineel. Logt een campinggast op dat nagebootste netwerk in, dan kan een kwaadwillende meekijken met het dataverkeer van de gebruiker, met alle gevolgen van dien.”

 

Vrouwen voorzichtiger

Ruim een kwart van de Nederlanders die op vakantie werken via een internetverbinding beschermt hun apparaten helemaal niet. Vooral jongere werknemers geven vaker aan geen extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Zo neemt 67% meer risico’s met onbeveiligde internetverbindingen wanneer zij op vakantie zijn dan wanneer zij thuis of op kantoor werken.

Vrouwen zijn hierin voorzichtiger dan mannen. 49% maakt geen verbinding met een onbeveiligd netwerk. Bij mannen ligt dit percentage op 41% procent.

 

Gegevensbeveiliging

Niet alleen werknemers nemen onnodige risico’s. Ook werkgevers lijken zich niet altijd bewust te zijn van de risico’s van onbeveiligd werken op vakantie. Ruim 4 op de 10 Nederlanders die in loondienst werken, worden namelijk niet door hun werkgever gewaarschuwd voor onveilige internetverbindingen.

Bovendien heeft 46 procent van de werkgevers geen helder beleid op het gebied van gegevensbeveiliging. Slechts een kwart van de werkende vakantiegangers geeft aan dat zij van hun baas niet mogen werken via een openbare internetverbinding.

Van Bruchem: “Vertrouwen is cruciaal als het gaat om de bescherming van gevoelige informatie, óók als je tijdens je vakantie aan het werk bent. Uit ons onderzoek blijkt dat lang niet alle Nederlanders zich bewust zijn van de risico’s die kleven aan het online werken vanaf een vakantieadres. Uiteraard is het óók belangrijk dat werkgevers meedenken over de manier waarop hun personeel veilig online kan werken. Bijvoorbeeld door middel van duidelijk beleid op gebied van gegevensbescherming, en het aanbieden van technische mogelijkheden om overal veilig te werken.”

 

Roaming

Wat wel helpt is het afschaffen van extra kosten voor Roaming in de EU. Begin deze maand bleek dat vakantiegangers steeds minder gebruik maken van WLAN of WiFi-netwerken. In plaats daarvan vertrouwen reizigers steeds vaker op hun eigen mobiele data. Dit kan vanwege het wegvallen van de roamingkosten in de EU.

Dit bewijst volgens onderzoek onder 1.000 internetgebruikers van G DATA dat de EU roamingverordening die sinds juli 2017 inging, aanzienlijke invloed heeft. Door het wegvallen van de vroeger vaak hoge roamingkosten hoeven ze minder hun toevlucht te nemen tot openbare WiFi. Of ook jongere werknemers hiervan meer gebruikmaken is niet bekend.

Gerelateerde berichten...

X