Afschaffen roamingkosten EU zorgt voor betere IT-security tijdens vakantie

wifi

Vakantiegangers maken steeds minder gebruik van WLAN of WiFi-netwerken. In plaats daarvan vertrouwen reizigers steeds vaker op hun eigen mobiele data. Dit kan vanwege het wegvallen van de roamingkosten in de EU.

Dit bewijst volgens onderzoek onder 1.000 internetgebruikers van G DATA dat de EU roamingverordening die sinds juli 2017 inging, aanzienlijke invloed heeft. Door het wegvallen van de vroeger vaak hoge roamingkosten hoeven ze minder hun toevlucht te nemen tot openbare WiFi.

Criminelen misbruiken immers vaak WLAN om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens. Als betaalmethode geeft 86 procent nog steeds contant geld aan. Mobiel betalen is nog nauwelijks populair.

 

Positief

“Cybercriminelen misbruiken met name WLAN netwerken in vakantieoorden om data van onschuldige vakantiegangers buit te maken.” Dat zeg Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA. “Vanuit een security perspectief is het erg positief dat vakantiegangers steeds minder gebruik maken van WLAN. En dus moeten cybercriminelen andere strategieën bedenken om vakantiegangers aan te vallen.”

 

Effect

De EU roamingregels hebben effect en dekt niet alleen de kosten van het gebruik van smartphones tijdens de vakantie. Het verhoogt ook de gebruikersveiligheid.

Meer dan één op de drie vakantiegangers gebruikt zijn eigen data tijdens het reizen. Vorig jaar was dit aandeel slechts 23 procent. Het gebruik van WiFi bedroeg in 2018 bijna 50 procent en daalde dit jaar tot 37 procent.

Smartphones zijn een gemakkelijke prooi voor dieven en kunnen gemakkelijk verloren gaan. Maar vakantiegangers zorgen goed voor hun mobiele telefoon. Slechts zeven procent van de deelnemers heeft ooit zijn mobiele apparaat verloren. Negen van de tien vakantiegangers heeft hier nooit problemen mee.

 

Contant geld

De meeste vakantiegangers gebruiken contant geld. 8 op de 10 reizigers vertrouwt nog steeds op bankbiljetten en munten. Dit wordt gevolgd door de bankpas met pincode (43%). Verder gebruikt 41 procent een creditcard. Mobiele betalingen worden nauwelijks gedaan op vakantie.

 

Sofware

Installeer altijd beveiligingssoftware. Dit maakt het leven van cybercriminelen minder aangenaam. Bovendien kan deze software een gestolen apparaat lokaliseren en gevoelige data op afstand wissen als het nodig is.

Apps

Alle apps op een mobiel apparaat moeten voor vertrek een update krijgen om eventuele beveiligingsgaten te dichten.

Wifi-hotspots

Steeds meer hotels en cafés bieden gratis wifi. Dit is handig, maar ook riskant. Criminelen kunnen eenvoudig mails meelezen of privacygevoelige gegevens onderscheppen, zoals creditcardnummers of wachtwoorden. Tip: voer online banktransacties of winkelaankopen uit vóór of ná het reizen. Kan het niet anders, gebruik dan in ieder geval een beveiligde verbinding, ofwel VPN.

Reis alleen met geactiveerde antidiefstalbeveiliging

In geval van verlies van het mobiele apparaat is het verstandig om te vertrouwen op diefstalbeveiliging. Op deze manier kan het apparaat op afstand worden vergrendeld. Alle gegevens worden verwijderd.

Back-up van gegevens

Maak voor de reis een back-up van alle opgeslagen gegevens op een extern opslagapparaat. Want zo gaat de data niet verloren als een apparaat verloren gaat.

Zorg voor noodnummers

Als vakantieganger is het verstandig om service- en noodnummers te onthouden. In geval van verlies van bijvoorbeeld een mobiel apparaat of creditcard kun je deze meteen blokkeren.

Vermijd online bankieren

Reizigers moeten tijdens hun vakantie online banktransacties vermijden. Sla geen geen persoonlijke of gevoelige gegevens downloaden of opslaan op openbare computers. Deze computers zijn vaak onvoldoende beveiligd.

 

Succes

De uitkomsten van het onderzoek betekenen eigenlijk dat de nieuwe regels wat betreft veiligheid succesvol is. Het uitgangspunt van de nieuwe roamingregels is namelijk dat houders van een mobiele telefoon binnen de Europese Unie hun binnenlandse bundel op dezelfde manier in het buitenland mogen gebruiken als in het binnenland. De roamingkosten vervallen dus binnen de EU.

Daarbij mogen telecomaanbieders zich wel beschermen tegen misbruik. Zij mogen alleen toeslag rekenen als abonnees langer in het buitenland zijn en daar meer data verbruiken dan thuis.

Gerelateerde berichten...