VPN-gids waarschuwt voor privacyrisico met videobellen

beeldbellen videochat via laptop

Vanwege de uitbraak van COVID19 vergaderen veel bedrijven met videobellen. Apps als Zoom en Houseparty zien dan ook een toename in downloads van zo’n 300% per week.

Deze apps gaan echter niet altijd zorgvuldig om met de privacy van gebruikers. Dat blijkt uit een analyse van VPNGids.nl.

Volgens het informatieplatform is Zoom bijvoorbeeld ingericht in het voordeel van werkgevers. En dat heeft voor de gebruikers vrij ernstige gevolgen voor hun privacy. Werkgevers met de betaalde versie van het programma kunnen zelfs alle audio én tekstbestanden van gesprekken opslaan en later teruglezen. Dat geldt dan voor alle deelnemers aan die gesprekken en ook voor de onderling verstuurde privé-chatberichten. Zelfs de gegevens van mensen die zelf niet deelnamen aan het gesprek vallen hieronder.

 

Aandacht

Werkgevers kunnen in Zoom ook zien wie de aandacht bij het videogesprek heeft en wie niet. Dat kan met de functie ‘Attendee Attention Tracker’. Daarin krijgt de werkgever een melding als een werknemer 30 seconden niet actief is in Zoom.

Dat gebeurt bijvoorbeeld als een werknemer intussen een mail verstuurt of iets opzoekt in een browser. Volgens de app heeft de gebruiker dan geen aandacht voor de online vergadering en verschijnt er bij de werkgever een melding.

Zoom geeft in zijn algemene voorwaarden aan dat zij gegevens van gebruikers niet doorverkoopt aan derden. Maar intussen mogen bedrijven als Google de data inzien voor marketingdoeleinden.

Volgens Zoom mag dit volgens de privacyregels. Het bedrijf kan daarmee op andere platforms en websites adverteren. Zij stellen dat dit technisch gezien geen verkopen van data is. Volgens sommige regionale of landelijke wetgeving kan dit echter wel als verkoop gezien worden. Onduidelijk is nog of het bedrijf hiervoor op de vingers getikt kan worden en zo ja hoe.

 

Houseparty

Ook Houseparty is een app voor videobellen. Ook zij zien vanwege corona een sterke toename in het gebruik. Deze app is voornamelijk populair bij particulieren om in contact te blijven met  vrienden en familie. ZZP’er s en kleine bedrijven maken daar ook gebruik, net als collega’s onderling. Ook daaraan zitten echter privacyrisico’s aan, blijkt uit de analyse van VPNGids.

Een Houseparty-account staat bijvoorbeeld standaard op openbaar. Dit heeft vrij verstrekkende gevolgen. Niet alleen kunnen anderen je vinden in de app, maar gebruikers zijn ook zichtbaar voor onbekenden.

Deze onbekenden kunnen zelfs zomaar inbreken in videogesprekken en ook meteen de videobeelden van dat gesprek zien en meepraten. Dat gebeurt, zeker de laatste tijd, ook regelmatig. Zo circuleren op Twitter meerdere berichten van gebruikers.

VPNGids heeft in haar analyse dan ook een aantal tips op een rij gezet die zorgen voor meer privacy en veiligheid bij videobellen.

 

Gerelateerde berichten...