VS vraagt Canada om uitleveren financiële topvrouw Huawei

De Verenigde Staten (VS) gaat Canada vragen om uitlevering van de financiële topvrouw van het Chinese telecommerk Huawei, Meng Wanzhou. Het voornemen is inmiddels bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Justitie, meldde het Canadese krant Globe and Mail eerder dinsdag.

De uiterste datum voor het indienen van het eigenlijke uitleveringsverzoek is 30 januari. Als de uitlevering en het daarop volgende proces daadwerkelijk plaatsvindt zou dat de verhoudingen tussen de VS en China op scherp kunnen zetten.

De CFO van Huawei werd vorig jaar december in Canada aangehouden. Ze wordt verdacht van van fraude. Ze zou bijvoorbeeld hebben gelogen over de banden van Huawei met  SkyCom uit Hongkong. Dit bedrijf doet zaken met Iran. Volgens Amerikaanse sanctiewetten is het niet toegestaan om Amerikaanse producten te exporteren naar landen waartegen sancties van kracht zijn.

 

Pogingen

De VS doet al zeker twee jaar pogingen het Chinese bedrijf voor het gerecht te dagen. Met de arrestatie van de Huawei-topvrouw zou dit volgens de VS een stap dichterbij moeten komen.

Volgens de VS zou Huawei informatie over Amerikaanse technologie aan Iran hebben doorgegeven. Dit is volgens Amerika in strijd is met de sancties en strenge wetten die de VS aan Iran heeft opgelegd. De Chinese telecomreus zegt zich echter van geen kwaad bewust te zijn. Het bedrijf stelt daarbij dat zij, noch haar topvrouw niets fout hebben gedaan.

De scherpe commentaren worden nog verder aangewakkerd omdat via media in Japan bekend werd dat dit land Huawei in de ban dreigt te doen. Het zou daarbij gaan om vrees voor lekken van vertrouwelijke gegevens en kwetsbaarheid voor cybercrime van de Huawei-toestellen.

Ook in de VS is apparatuur van het Chinese merk al geboycot. De Nederlandse regering zegt ‘waakzaam’ te zijn.

 

Gerelateerde berichten...

X