VS waarschijnlijk aangeklaagd om verbod overheid op gebruik Huawei

De Chinese techreus Huawei gaat waarschijnlijk de Amerikaanse overheid aanklagen. Dat meldt althans de Amerikaanse New York Times. De krant baseert zich op de verklaring van twee anonieme bonnen.

Ook de financiële topvrouw van het Chinese telecommerk, Meng Wanzhou gaat naar de rechter vanwege haar arrestatie eind vorig jaar in Canada. Ze wordt verdacht van van fraude. Vandaag werd bekend dat Canada haar uitleveringsverzoek aan de VS heeft gehonoreerd.

De ingewijden die met de New York Times stellen dat Huawei  vindt dat zij en haar CFO zonder proces zijn veroordeeld. Het Chinese bedrijf zou later deze week een officiële verklaring en aanklacht uitbrengen.

De zaak zal waarschijnlijk voorkomen in Texas. Dit is de staat waar het Chinese telecombedrijf een van haar hoofdkwartieren heeft.

 

Pogingen

Volgens Amerikaanse sanctiewetten is het niet toegestaan Amerikaanse producten te exporteren naar landen waartegen sancties van kracht zijn.

De VS doet al zeker twee jaar pogingen het Chinese bedrijf voor het gerecht te dagen. Volgens de VS zou het bedrijf informatie over Amerikaanse technologie aan Iran hebben doorgegeven. Dit is volgens Amerika in strijd is met de sancties en strenge wetten die de VS aan Iran heeft opgelegd.

De Chinese telecomreus zegt zich echter van geen kwaad bewust te zijn. Het bedrijf stelt daarbij dat zij, noch haar topvrouw niets fout hebben gedaan.

Dit was aanleiding voor de VS om  apparatuur van het Chinese merk te boycotten. Daarbij komt ook de vrees voor spionage en afluisteren door de Chinese overheid via de Chinese apparatuur.

Gerelateerde berichten...

X