Zelensky spreekt tech-publiek toe in Zaandam

Zelensky

“Slava Ukraini!”. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak donderdag het publiek van een techbeurs in Zaandam toe. De tweedaagse bijeenkomst,The Next Web Conference, vindt voor het eerst sinds de pandemie weer fysiek plaats. Ook in Parijs, Londen en Stockhom projecteerden bijeenkomsten de rede. Zo hoorden en zagen ongeveer 50.000 mensen de toespraak van de zoals steeds in het groen gehulde leider. Talesmith produceerde de ‘holografische telepresence’.

Oproep tot investeringen

Zelensky riep de verzamelde techondernemers op om te investeren in de werderopbouw van zijn land. “Digitale transformatie is de basis van de wederopbouw van Oekraïne”, zei hij. “Ons doel is om Oekraïne het meest vrije digitale land in de wereld te maken.” Het belang van digitale innovaties gaat verder, maakte hij duidelijk. “Oekraïne is een kans voor een wereldwijde digitale revolutie”, stelde de president. “Een kans voor elk technologiebedrijf en een kans voor elke visionair om hun waarde, vaardigheden, technologieën en ambities te tonen.”.

Eerste hologram-optreden

Het was volgens de organisatoren van het evenement het eerste live-optreden als hologramprojectie van een oorlogsleider ooit. Het hologram werd om 17.20 uur opgenomen in Kiev en op hetzelfde moment gedeeld op de vier toonaangevende tech-evenementen in Europa. Zo bereikte het volgens de organisatoren tegelijkertijd meer dan 50.000 mensen. Het optreden van Zelenski duurde iets minder dan vier minuten.

Hemhavens

The Next Web Conference is een jaarlijkse bijeenkomst van de tech industrie en bedrijven daar direct omheen. Donderdag waren 6000 mensen bijeen op een industrieterrein in de voormalige Hemhavens. De afgelopen jaren vond het event digitaal plaats.

Toekomst van het web

Zelensky was niet de enige bijzondere gast. Ook CIA-klokkenluider Edward Snowden was (via een videoverbinding) aanwezig en ging in discussie over de toekomst van het wereldwijde web. Het internet van de toekomst, Web3, moet meer decentraal functioneren. Blockchain zal daarbij een belangrijke rol spelen. Deze technologie werd dan ook uitgebreid geadresseerd tijdens verschillende sessies.

Gerelateerde berichten...

X