AI-assistent in sales Donna haalt 1,5 miljoen euro op

AI-assistent in sales Donna haalt 1,5 miljoen euro op

Donna, de AI-assistent die sales professionals op de baan helpt bij de administratie, haalde 1,5 miljoen euro op bij een groep investeerders uit de Verenigde Staten en Europa. Met deze pre-seed financieringsronde kunnen de Gentse serie-ondernemers nieuw talent aantrekken en de ambitieuze uitrol in de EU en de VS verder versnellen.

“Eén van de grootste uitdagingen voor sales professionals op de baan, die vaak 5-10 prospectie- of klantbezoeken per dag doen, is het efficiënt en accuraat invoeren van relevantie informatie in een Customer Relationship Management (CRM)-systeem. De verwerking kost gemiddeld 20 minuten per meeting. Tijd die anders gebruikt zou kunnen worden om te verkopen”, zegt Jonas Deprez, co-CEO en medeoprichter van Donna.

Opbellen

Daarom lanceren de ervaren ondernemers ‘Donna’, een AI-gedreven sales assistent die sales-professionals op de baan ondersteunt bij elke interactie. Aangezien deze verkopers vaak onderweg zijn, belt Donna hen op om via een slim telefoongesprek te assisteren bij de accurate verwerking van gegevens in hun CRM-systeem.

De AI-startup, eind vorig jaar opgericht onder de naam Dealside, telt ondertussen al 200 actieve gebruikers en kan teren op interesse van vooraanstaande namen, onder andere uit de voedingsindustrie, de zakelijke dienstverlening, de vastgoed- en bouwsector en enkele groeikapitaalfondsen.

Het is vaak niet werkbaar om ter plaatse bij een prospect een gesprek op te nemen. Daarom belt Donna de sales professional op na het bezoek, verzamelt de juiste informatie en verwerkt deze automatisch in de CRM. Daarnaast wordt er een follow-up e-mail klaargezet om uit te sturen.

“De administratieve rompslomp na elk verkoopgesprek wordt zo tot een minimum herleid, waardoor er meer tijd vrijkomt om te verkopen”, zegt Nicolas Christiaen, co-CEO en medeoprichter van Donna. “Met Donna heeft elke sales zijn eigen persoonlijke assistent voor een fractie van de kost.”

Bovendien verloopt de communicatie met Donna via bekende kanalen, waaronder WhatsApp, iMessage of e-mail. Hierdoor kunnen de gebruikers blijven werken met een vertrouwde interface. De AI-sales assistent integreert ook naadloos met bekende CRM-systemen zoals Salesforce en HubSpot.

Investeerders

Donna wordt geleid door Nicolas Christiaen en Jonas Deprez, twee ervaren ondernemers die elkaar ontmoet hebben in het Gentse startup ecosysteem. Nicolas richtte de financiële technologie-onderneming Cashforce op, die hij in 2022 verkocht aan het Duitse betaalplatform TIS. Jonas richtte op zijn beurt het retail databedrijf Daltix op dat in 2023 is overgenomen door Colruyt Group. De AI-startup haalde het bedrag van 1,5 miljoen euro op bij diverse fondsen en ervaren ondernemers uit Europa en de Verenigde Staten.

Lees ook:
  • WWDC: veel nieuwe functies op devices Apple