Ziekenhuis volgt lichaamsmateriaal digitaal

ziekenhuis

Het Bravis ziekenhuis heeft tegenwoordig nauwkeurig in beeld waar bloedmonsters, weefsels en andere lichaamsmaterialen bestemd voor onderzoek zich bevinden. In samenwerking met het tracking- en monitoringbedrijf Blyott is een app ontwikkeld waarmee de vervoersboxen gevolgd kunnen worden, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. De app is bovendien voorzien van een aftekenmodule en houdt de temperatuur in de box in de gaten.

Jaarlijks vinden bij dit ziekenhuis ruim 20.000 transporten met lichaamsmateriaal en medicijnen plaats. Deze boxen worden vervoerd tussen de poliklinieken, operatiekamers, medische beeldvorming, laboratoria, pathologie en apothekers.

App volgt apparaten

De software is niet helemaal nieuw. Tot nu gebruikten instellingen de app echter alleen intramuraal. Zo gebruiken ziekenhuizen de app om pompen, bedden, rolstoelen en andere materialen te volgen. Op deze materialen plaatsen medewerkers een tag die elke vijf seconden een signaal via een wifipunt met bluetooth naar de app stuurt.

Bravis wilde een systeem waarmee de boxen ook buiten het ziekenhuis te volgen zijn. Ze plakken de tag nu aan de binnenkant van de box. Het signaal wordt gestuurd naar mobiele locators en die staan in verbinding met de app. Zo weten betrokkenen waar de box is.

Tijd en temperatuur

Het systeem kan echter meer. Vervoerders scannen de box bijvoorbeeld met hun app en doen dat opnieuw bij aflevering. Zo weet het ziekenhuispersoneel precies bij wie het materiaal is. Bovendien gaat er bij vertrek een tijdsklok lopen van anderhalf uur. Is de box na anderhalf uur nog niet afgemeld, dan krijgen verantwoordelijken elke vier minuten een mailtje. De tag houdt daarnaast de temperatuur in de box in de gaten. Komt deze boven of onder een bepaalde marge, dan gaat er een alarmmelding af.

Niets kwijtgeraakt

De resultaten van het systeem zijn zeer positief. De app is een half jaar uitgetest met meer dan 10.000 vervoersbewegingen. Tot nu toe is geen enkele box zoekgeraakt.

Gerelateerde berichten...

X