Zorgen ASML-topman Wennink: gebrek aan visie overheid

ASML Veldhoven gebouw aannamebeleid Wennink

Nederland en de rest van Europa dreigen achterop te raken in de wereld. Dat vreest ASML-topman Peter Wennink. Zowel de industrie, wetenschappers als overheid lijden aan zelfgenoegzaamheid. Vooral die laatste mist een integrale visie om daar verandering in te brengen. En daardoor kunnen we achterop raken.

Wennink sprak op de op de TU Eindhoven tijdens de opening van het academisch jaar. “We hebben veel losse oplossingen, maar die zijn niet met elkaar verbonden”, zei de bestuursvoorzitter van de Veldhovense chipmachinefabrikant. “De overheid moet een langetermijnvisie geven. Die is er niet, het ontbreekt aan focus.”

Verdienvermogen

Wennink toonde zich in zijn toespraak bezorgd over het verdienvermogen van zowel Nederland als andere Europese landen. Hij pleitte voor meer samenwerking en meer risico’s nemen om de concurrentiestrijd met andere machtsblokken aan te kunnen. “Als je kijkt naar de grote transities, zie je dat dingen sneller gaan in andere delen van de wereld.”

De Verenigde Staten nemen volgens Wennink momenteel duidelijk de leiding als het gaat om technologie, terwijl landen in Oost-Azië zich specialiseren in hernieuwbare elektriciteit, elektrische auto’s en batterijen. “Over twintig jaar koop je een Chinese auto en Japanse materialen, want daar zijn zij beter in. Daar kunnen we iets tegen doen, want we hebben wereldklasse bedrijven en onderzoekers.”

De ASML-topman hoopt daarom dat politiek en industrie alsnog aanhaken. Maar dan moeten ze wel haast maken. En het zal een nauwe samenwerking vereisen tussen bedrijven, universiteiten en overheden, waarbij deze laatste meer moeten faciliteren. Zo moeten wetten en regels op tijd worden bijgesteld, en de versnippering een halt worden toegeroepen. De neuzen moeten dezelfde kant op.

Grote platformen

Wennink pleit daarom voor de vorming van platformen waarin alle geledingen in vertegenwoordigd zijn. Angst voor schending van de wetenschappelijke integriteit heeft hij niet.  Hij haalt de premier van Zuid-Korea aan, die onlangs in een gesprek met de topman openlijk stelde dat zijn land de toppositie in de productie van chipmachines van ASML wil overnemen.

“Denk je eens in dat onze premier zoiets zou zeggen,” stelt Wennink in zijn toespraak. Maar in Den Haag is industrieel beleid versnipperd en verkokerd, en zelfvoldaan. waardoor een integrale visie mist.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...