Miljoeneninvestering in Smart Photonics van ASML, NXP en overheid

fotonica-chip NXP Smart Photonics ASML chipindustrie

ASML en NXP investeert samen met de overheid en een aantal andere partijen zeker honderd miljoen euro in de Eindhovense chipfabriek Smart Photonics. Dit maakte het bedrijf op 12 juli bekend.

Ook VDL Groep en financiële instellingen als ING en Deep Tech Fund en Invest-NL investeren mee. Dat laatste investeringsfonds is een initiatief van de Nederlandse overheid, speciaal voor innovatieve en duurzame bedrijven in ons land. Verder zeggen bestaande investeerders als Innovation Industries, BOM, PhotonDelta en KPN ook toe weer mee te investeren. De overheid verstrekt 60 miljoen financiering uit het Nationaal Groeifonds PhotoDelta.

Het geld is bestemd voor de verdere ontwikkeling van fotonische chips. Ze werken dus niet meer met elektrische stroompjes. Daardoor zijn de nieuwe chips tot zeker duizend maal sneller. De nieuwe chips zijn bovendien stukken zuiniger. Naar verluidt zou het de helft schelen, wat weer gunstig is voor het stroomverbruik in datacenters.

Photonische chips kunnen worden toegepast in heel veel apparatuur: van zelfrijdende auto’s tot smartphones en apparatuur voor zorg op afstand. Het bedrijf huist op de tech-campus van de TU/e in Eindhoven en denkt op de lange termijn na over een nieuwe fabriek die ook in de regio moet verrijzen, wat heel veel werkgelegenheid gaat opleveren.

Aanjagen

De bedoeling is dat met de investering de ontwikkeling van deze chips een boost krijgt. Smart Photonics kan zo met de ontwikkeling van deze sleuteltechnologie uitgroeien tot een nieuw megabedrijf in de Brainport Eindhoven, zo is de verwachting.

Drie jaar geleden kreeg het bedrijf ook al 20 miljoen euro van de overheid. Toen betrof het een lening. Dat bedrag moest zorgen dat het bedrijf in Nederland bleef. Met het Nederlandse geld stak de overheid buitenlandse investeerders de loef af. De huidige investeringsronde moet de ontwikkeling en productie van fotonische chips in ons land verder aanjagen.

Lees ook:
  • ICT/Magazine Beursindex scoort goede resultaten
  • Harnessing the Power of the Cloud

 

Gerelateerde berichten...