Zuyderland begeleidt kinderen met astma via app en smartwatch

Zuyderland

Om de zorg voor kinderen met astma nog beter te maken onderwikkelde het kinderlongteam en het Innovatielab van Zuyderland samen een oplossing voor thuismonitoring en virtuele coaching.

“De eerste deelnemers zijn met veel enthousiasme en hun eigen astmakit in de hand naar huis gegaan.” Dat meldt het kinderlongteam van Zuyderland. “Samen met data-analisten van Zuyderland hopen we patronen te herkennen in de aanloop van astmaklachten. Zo kunnen adequater en mogelijk ook preventief behandelen. Landelijk gezien zou dit echt een unieke combinatie van digitale monitoring en coaching voor kinderen met astma zijn. E een mooie aanvulling op onze huidige astmazorg.”

Ontwikkeling

Met ontwikkelaar Luscii van de app Thuismeten, is het ‘Astma bij kinderen’-programma ontwikkeld. Daarbij wordt de app gecombineerd met een spirometer, een apparaat waarmee kinderen thuis hun longfunctie meten. Ook een Fitbit smartwatch, waarmee onder andere hartslag, activiteit en slaap gemonitord worden, moet ouders en kinderen gaan ondersteunen om klachten zelf (nog) beter te herkennen en zo vroegtijdig te handelen. Het platform biedt zo chronische thuismonitoring tijdens een stabiele astmaperiode, maar ook virtuele coaching tijdens een astma-aanval. Ook staat er in de app veel informatie over astma en wat te doen bij klachten.

Zo thuis mogelijk

Ongeveer 5-10% van de kinderen in Nederland heeft astma: het vormt daarmee de meest voorkomende chronische ziekte onder deze groep. Ook binnen Zuyderland komt elk jaar een aanzienlijk aantal kinderen naar de Spoedeisende Hulp of spoedpoli vanwege een astma-aanval en zijn er veel kinderen onder behandeling. ‘Het is ontzettend belangrijk dat deze kinderen niet beperkt worden door hun astma,’ benadrukt het kinderlongteam van Zuyderland. ‘Deze studie kan daarbij helpen en is tevens “zo thuis mogelijk”, iets dat helemaal past bij Zuyderland.’

Samen met het MosaKids kinderziekenhuis Maastricht onderzoekt Zuyderland nu of dit project een gezamenlijk vervolg krijgt voor alle kinderen met astma in Zuid-Limburg.

Gerelateerde berichten...