12.000 verdachte mails bij nieuwe valse e-mailcheck

veilig mailen @ teken met slot

De nieuwe dienst Valse e-mailcheck blijkt een doorslaand succes. In maart kwamen meteen meteen meer dan 12.000 verdachte e-mails binnen. Deze service startte op 9 maart.

Een e-mail is bijvoorbeeld vals als er zaken in staan die anders zijn dan de werkelijkheid. Het gaat bijvoorbeeld fout in mails die geld of (gevoelige) informatie willen ontfutselen van de lezer. De identiteit van die verzender is daarbij vaag of helemaal vals. Vorig jaar ging het om bijna 900.000 euro aan schade. Het betrof vooral phishing en malware.

 

Een e-mail is verdacht wanneer
  • Je snel iets moet betalen
  • Je (meestal snel) iets anders moet doen (inloggen, bijlage openen) omdat er anders iets naars gebeurt
  • Je moet betalen in bitcoin of naar een buitenlandse bankrekening

Melders kunnen verdachte e-mails, bij voorkeur als bijlage, sturen naar

valse-email@fraudehelpdesk.nl. Inzenders ontvangen dezelfde dag nog een reactie met informatie over de valse e-mail en tips over hoe je er veilig mee kunt omgaan. Op de site van Valse e-mailcheck staat als waarschuwing een selectie van valse mails. Vanwege de privacyregels staan er geen persoonsgegevens in. Ze zijn bedoeld ter illustratie.

 

Ondernemers

Ondernemers krijgen vooral in deze tijd vaker te maken met  vormen van fraude. Het gaat dan vaak om acties van criminelen die bestaande bedrijven of personen imiteren. Oplichters maken er soms flink werk van. Ze verdiepen zich in de structuur van een bedrijf en gebruiken deze informatie om geld afhandig te maken. Dat kan gaan om derden.

In 2018 meldden bedrijven voor bijna 6 miljoen schade. In totaal ontving Fraudehelpdesk in 2018  6.734 meldingen van bedrijven. Daarvan verloren 426 slachtoffers  daadwerkelijk geld.

 

Melden

De bekendste valse mails en advertenties tot nu toe

  • zogenaamde mail van de bank over een anti-bacteriële bankpas
  • afpersmails dat familieleden besmet worden met corona
  • fans van André Rieu die een oproep krijgen om geld over te maken, valse websites van mondkapjes (die nooit geleverd worden)
  • advertentie op Facebook voor een corona-zelftest
  • vals telefoontje namens de GGD of een beleggingsmaatschappij

Wie phishing of een phishingmail vermoedt,  een frauduleuze app tegenkomt, of terecht komt op de website van een malafide webwinkel, meld dit dan bij Valse e-mailcheck of de politie.

 

Gerelateerde berichten...