23.000 bedrijven halen miljard euro voordeel uit innovatieregeling EZ

Grafiek economische groei

Meer onderzoek naar, en ontwikkeling van innovaties. Ondernemers in staat stellen deze innovaties als succesvolle producten op de markt te brengen. Dit zijn speerpunten van de innovatieregeling van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het afgelopen jaar haalden bijna 23.000 Nederlandse bedrijven een voordeel van 985 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrapportage `FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2015′ die minister Kamp van EZ deze week publiceerde.

Minister Kamp: “Het bedrijfsleven profiteert volop van onze innovatieregelingen. Het voordeel van bijna een miljard euro is voor ondernemers een significante steun om innovaties via onderzoek en ontwikkeling als product naar de markt te brengen. Het Nederlandse bedrijfsleven en in het bijzonder het MKB kan zo blijven concurreren op wereldniveau.”

In totaal maakten vorig jaar 22.980 bedrijven gebruik van de innovatieregelingen van het ministerie van EZ om hun Research & Development (R&D) te bevorderen. Van de plannen die in 2015 zijn ingediend, werd 6,3 miljard euro goedgekeurd. Het gaat om 3,9 miljard euro loonkosten uit de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) en 2,4 miljard niet-loonkosten uit de Research & Development Aftrek (RDA). Ondernemers verlagen zo hun kosten voor onderzoek naar, en ontwikkeling van innovaties. Bijna driekwart van de bedrijven (16.510) maakte naast de WBSO ook gebruik van de RDA.

Smartbrillen en 3D-kweekplaat voor menselijke organen

Een van de bedrijven die succesvol gebruik maakte van de innovatieregeling was ICT-bedrijf Arox in het Groningse Hoogezand. Zij ontwikkelen smartbrillen speciaal voor de logistieke sector. Daarmee kunnen medewerkers in magazijnen tot wel 25 procent sneller werken en worden minder fouten gemaakt dan voorheen. De bril toont de orderinformatie `real time’ in hun gezichtsveld en scant de artikelen in het magazijn waardoor medewerkers beide handen vrij hebben. Door de WBSO durfde Arox dit ontwikkeltraject te starten en de smartbril op de markt te brengen.

Een ander mooi voorbeeld onder de 23.000 bedrijven is de Leidse onderneming Mimetas. Zij ontwikkelden een nieuwe technologie: ‘organen-op-een-chip’. Het betreft een geavanceerde kweekplaat waarmee kleine 3D-stukjes menselijk weefsel of organen worden gekweekt. Door het toedienen van geneesmiddelen aan deze weefsels kunnen de effecten van geneesmiddelen op mensen beter worden voorspeld. Dit maakt het gebruik van proefdieren overbodig en zorgt voor kostenbesparing. Mimetas is door de internationale jury van TEDxBinnenhof geselecteerd als een van de tien meest inspirerende Europese bedrijven.

De WBSO en RDA zijn in 2016 samengevoegd. Zo maakte het kabinet de regeling effectiever en de aanvraagprocedure voor bedrijven eenvoudiger. Het budget van deze regeling is dit jaar bovendien verhoogd met 100 miljoen euro en vanaf 2017 met 115 miljoen euro.