25 jaar cel voor manipulerende loterijprogrammeur

Een Amerikaanse loterijprogrammeur die tussen 2005 en 2010 loterijen manipuleerde, moet 25 jaar de cel in. Dat bepaalde de rechter eerder deze week volgens Associated Press.
De 54-jarige Eddie T uit de Amerikaanse staat Iowa was in staat zelf de winnende nummers te bepalen. Hij zwendelde samen met familie en vrienden door de jaren heen rond de 2,2 miljoen dollar bij elkaar.

De aanklager stelt er wel bij dat de 25 jaar cel in werkelijkheid stukken lager zal uitkomen. Naar verwachting zal de man bij goed gedrag over uiterlijk vijf jaar alweer vrij kunnen komen. Hij is nog nooit eerder veroordeeld.

 

Vergelijkbaar

Wel is het zo dat hij in Wisconsin vergelijkbare daden heeft gepleegd. En ook daar krijgt hij binnenkort waarschijnlijk straf voor. Deze veroordeling gaat hij tegelijkertijd met de huidige uitzitten. De man zei in een verklaring in de rechtbank veel spijt te hebben van zijn daden.

De voormalig IT-manager was werkzaam bij de Multi-State Lottery Association. Deze organisatie uit Iowa levert computers die de winnende cijfers uitkiezen aan loterijen in zeker 33 staten in de VS. Ook landen als Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden werken met computers van dit bedrijf.

 

Toezichthouder

De man had de software van deze computers zo gemanipuleerd dat bepaalde getallen op vooraf ingestelde dagen veel vaker wonnen. Vervolgens vertelde hij familie en vrienden over zijn daden. Op de aangewezen dagen gingen zij meespelen en dus ook winnen. Zo haalde de groep het bedrag binnen. Een deel van het prijzengeld kwam als dank ook bij het brein terecht.

Uiteindelijk ontdekte de loterijtoezichthouder het van binnenuit gefabriceerde lek. Toen een vriend van de programmeur zich meldde voor verzilvering van een lot van 14 miljoen dollar, gingen de alarmbellen. af.

De getroffen organisaties zeggen inmiddels allemaal maatregelen te hebben getroffen om te zorgen dat de machines weer normaal werken.

Gerelateerde berichten...

X