3,5GHz-frequentieveiling 5G verwacht na komende zomer

5G frequentieveiling

De 3,5GHz-frequentieveiling voor 5G gaat waarschijnlijk na de zomer van 2023 van start. Dat is de verwachting van minister Micky Adriaansens van economische zaken. Dat heeft flinke gevolgen.

Gevolg daarvan is bijvoorbeeld dat de frequenties voor 5G pas begin 2024 vrijkomen voor gebruik door telecomproviders. Adriaansens zegt in Kamerbrief te blijven streven naar beschikbaarstelling van de 3,5GHz-band voor landelijk mobiel 5G-gebruik per 1 december 2023. Dat lijkt echter toch niet haalbaar gezien de tijd dat de frequentie beschikbaar komt.

De vertraging in de veiling van de 3,5GHz-frequentieveiling heeft ook te maken met de tijd die de wijziging van het Nationaal Frequentieplan tijd nodig heeft Het oude plan was dat er één blok van 100MHz beschikbaar zou komen voor de opzet van lokale netwerken voor bedrijven en organisaties. Dit frequentieblok zou onderaan de band komen, zodat er 300MHz zou vrijvallen voor zowel 5G-providers als Inmarsat, die in het Friese Burum een groot grondstation heeft voor noodcommunicatie.

Dit was echter tegen het zere been van een aantal bedrijven, waaronder een in de haven van Rotterdam die nu werkt met een vergunning voor frequenties boven in de 3,5GHz-band. In de eerste voorstellen zouden bedrijven van frequentie moeten verhuizen. Dit zou 100MHz onder in de 3,5GHz-band uitkomen, waardoor het bedrijf de bestaande apparatuur niet meer kan gebruiken. Daardoor dreigde er schadeclaims.

Blok splitsen

Het nieuwe plan betreft nu dat het enkele blok van 100MHz gesplitst wordt in twee losse blokken van 50MHz. Eentje zit boven en eentje  onder in de 3,5GHz-frequentieband. Die is niet voor iedereen optimaal, erkent Adriaansens. Dit betekent namelijk voor alle partijen minder frequentieruimte.

Verder zit de haalbaarheid van de nieuwe plannen in het feit dat Inmarsat nog zeker tot die tijd de 3,5GHz-band gebruikt voor satellietverkeer voor noodcommunicatie met schepen en vliegtuigen. Inmarsat heeft intussen plannen voor verhuizing van het grote station in Burum naar Griekenland, maar maar dat kan pas vanaf januari 2023.

Wel zegde het bedrijf toe dat ze eind volgend jaar een stuk frequentieruimte kunnen vrijmaken voor de 5G-providers.  Inmarsat heeft vier maanden nodig om dit te kunnen regelen. Bijkomend probleem is dat pas na de veiling duidelijk is welk deel van de 3,5GHz-frequenties voor 5G gebruikt gaan worden. Pas dan kan Inmarsat aan de slag met het vrijmaken van de ruimte. Als het eenmaal zover is mogen de providers tot en met het vertrek van Inmarsat een stukje van de band in gebruik nemen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X