5G, Bluetooth en WiFi op Apple-chip: exit Broadcom

chip inzetten op circuit board. Vroadcom Apple Qualcomm Intel

Uiterlijk begin 2025 wil Apple een eigen chip in hun producten gaan gebruiken die (5G)telefonie, bluetooth en WiFi combineert. Dat betekent niet alleen besparing maar ook het afscheid van chipfabrikant Broadcom. Dat meldt persbureau Bloomberg.

De techreus wil daarmee de afhankelijkheid van externe bedrijven kleiner maken en meer controle hebben over de kosten. Eerder was al bekend dat Qualcomm als leveranciers van chips aan het bedrijf op de wip zit omdat Apple een zelfgefabriceerde chip voor 5G in hun producten gaat gebruiken. Wanneer deze operatie is afgerond is nog niet duidelijk. Volgens Bloomberg gaat dit langer duren dan verwacht.

Domper

Voor Broadcom zijn de nieuwe ontwikkelingen een flinke domper. Het bedrijf haalt namelijk een vijfde van haar omzet uit de chipproductie voor Apple met chips die zowel 5G als Bluetooth aankunnen. In totaal komt de daling neer op een bedrag van 6,5 miljard euro (7 miljard dollar). Qualcomm wordt nog harder getroffen door de keuze van de iPhonemaker. Hun omzet keldert met 22 procent als Apple zich terugtrekt. Dit betekent dat er rond de tien miljard dollar gaat wegvallen.

Meteen nadat het nieuws bekend werd daalde de aandelen Broadcom met zeker 4.7%. Het aandeel sloot op $576.89, Het aandeel van Apple steeg juist met 0.4% tot $130.15. Apple was al het waardevolste bedrijf ter wereld.

De ontwikkeling begon met het afstoten van de chips van Intel. Ook dit bedrijf werd daar destijds hard door getroffen. Apple wil uiteindelijk alle chips in-house gaan produceren onder de naam Apple Silicon.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X